Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Gradsko kazalište lutaka Rijeka (skraćeno GKL Rijeka) kao samostalna i profesionalna ustanova djeluje od 1959. kao Kazalište lutaka Domino u Pionirskom domu "Ivo Lola Ribar" na Belvederu s predstavama u Guvernerovoj palači, a od 1961. Kazalište lutaka Rijeka dobiva svoje prostorije u kinu "Odeon" na Brajdi gdje djeluje do danas. Pored svakodnevnih marionetskih predstava u Rijeci i u regiji, te na mnogim gostovanjima GKL je organizator tradicionalne Revije lutkarskih kazališta.

Povijest[uredi | uredi kod]

Rijeka i Sušak između dva rata[uredi | uredi kod]

O povijesti marionetskih teatara u Rijeci i na Sušaku malo se zna pa se tako spominje:

  • Marionetski teatar Giovannija Lukezića koji je djelovao između 1920. i 1930. godine s predstavama na talijanskom i hrvatskom jeziku, ali repertoar i prostor djelovanja je nepoznat;
  • 1930-ih godina u Rijeci se redovito odvijaju marionetske predstave na talijanskom jeziku s repertoarom iz opusa romanskih autora, poput igrokaze u zapadnoevropskim krugovima cijenjenog Franza Poccija, ali o statusu tog teatra te o amaterskim kazalištima nisu provedena istraživanja;
  • Dvije godine (1933 – 1935.) na Sušaku je djelovalo Sokolsko lutkarsko kazalište pod vodstvom amatera Zvonimira Turine sa repertoarom Viktora Cara Emina i Mladena Širole.
Poslijeratno razdoblje[uredi | uredi kod]

Nakon aneksije Rijeke Hrvatskoj i jako nestabilnog razdoblja u Okupacionoj zoni B, masovnog egzodusa 90-95% Riječana prekida se svaki kontinuitet marionetskog teatra pa se tek među novodoseljenim stanovništvom Rijeke preko hrvatskog društva "Naša djeca" sredinom 1950-ih preko osnovnih organizacija tog društva bilježi 26 amaterskih lutkarskih kazališta za čije voditelje se u OŠ Pećine organiziraju redoviti tečajevi.

Početkom šk.g. 1958./59. - Savjet za prosvjetu i kulturu NO općine Stari Grad donio je zaključak da se oformi Kazalište lutaka u okviru Pionirskog doma na Belvederu pa se 23. XI. 1958. vrši audicija za polaznike dramskog studija, budućih članove ansambla Kazališta lutaka; 23. V. 1959. održana premijera predstave Guliver među lutkama Josefa Pehra i Lea Spačila u izvedbi Kazališta lutaka Domino - (sekcije Pionirskog doma u Rijeci); Naziv Domino riječko Kazalište lutaka je dobilo prema slici Vladimira Udatnyja Harlekin u Veneciji - portretu Udatnyjeva sina Arna u kostimu Harlekina iz 1958. godine. Za znak kazališta uzeta je glava harlekina - dječaka.

Službeno 4. X. 1959. -  Savez društava Naša djeca Rijeka osnova Kazalište lutaka Rijeka; a 27. XII. 1959. - adaptirane prostorije u palači Narodnog muzeja u Guvernerovoj palači u Rijeci i predane na korištenje Kazalištu lutakaa sutradan se svečano otvora Kazalište lutaka Domino Rijeka izvedbom navedene predstave Guliver među patuljcima Jonathana Swifta u Guvernerovoj palači. Sve do početka 1961. godine marionetske predstave se odvijaju u Guvernerovoj palači.

29. III. 1960. - na sjednici Općinskog odbora Stari grad – Rijeka zaključeno da Kazalište lutaka, koje je do tad djelovalo kao sekcija pri Kotarskom odboru Saveza društava Naša djeca Rijeka, istim danom počinje djelovati kao samostalna ustanova.

Početkom 1961. Teatru se dodjeljuju stalne prostorije u kinu Odeon na Brajdi, a 23. IV. 1961. - izvedena je predstava, Veli Jože Vladimira Nazora i u režiji Dragana Blažekovića, a prvi posjetioci u novm prostoru su bili pioniri OŠ Škurinje iz Rijeke.

Ravnateljica[uredi | uredi kod]

Magdalena Lupi Alvir

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Verdenik, Maja Monografija Gradskog kazališta lutaka Rijeka (1960-2010), Rijeka GKL 2010.