Goose Green

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Goose Green
Prado de Ganso
Panorama Goose Greena
Panorama Goose Greena
Panorama Goose Greena
Koordinate: 51°49′S 58°58′W / 51.817°S 58.967°W / -51.817; -58.967
Država Britanska prekomorska područja
Falklandski Otoci
Stanovništvo (2001.)
 - Urbano područje 70
Vremenska zona FKST (UTC-4)
Karta
Goose Green Prado de Ganso na mapi Falklandskih otoka
Goose Green Prado de Ganso
Goose Green
Prado de Ganso
Goose Green na karti Falklanda

Goose Green (španjolski: Prado de Ganso, Ganso Verde) je najveće naselje na poluotoku Lafonia, dijelu Istočnog Falklanda u Falklandskom arhipelagu.

Geografske karakteristike[uredi | uredi kod]

Naselje leži u Kanalu Choiseul, na istočnom dijelu uske prevlake koja spaja Lafoniju sa ostatkom Istočnog Falklanda, 4 km sjevernije nalazi se drugo stočarsko naselje - Darwin.

Goose Green danas ima malu trgovinu (koja radi po potrebi) i mali travnati aerodrom. Blizu naselja je i najužniji most na svijetu Bodie Suspension Bridge, kao i olupina broda Vicar of Bray, ovaj brod sudjelovao je u kalifornijskoj zlatnoj groznici.

Farma Goose Green je najveća na arhipelagu sa 1 700 km2, dvostruko je veća od farme na susjednom Zapadnom Falklandu Port Howard ili North Arm.

Historija[uredi | uredi kod]

Goose Green je osnovan 1875., kao stočarsko naselje i pogon za preradu mesa. [1] Tokom vremena ustalio se uzgoj ovaca, zlatno doba naselja bile su od 1922. kada je Goose Green bio sjedište Falkland Islands Company, i naselje sa dvesto stanovnika. [1] Od Falklandskog rata 1982. broj stanovnika naselja je opao od 100 na današnjih 70.

Goose Green za Falklandskog rata[uredi | uredi kod]

Goose Green je bio okupiran od strane Argentinske vojske, tu je bio stacioniran garnizon od 1 000 vojnika. Gotovo svi stanovnici Goose Greena (njih oko 100) bili su zatvoreni u zgradi mjesne zajednice. Tako da se upravo kod Goose Greena odigrala jedna od prvih bitaka Falklandskog rata, kojoj je cilj bio oslobađanje taoca. Britanski komandosi uspjeli su pobjediti argentinsku vojsku i osloboditi zatvorene otočane. [2]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 A Chronology of events in the history of the Falkland Islands (engleski). Falkland Info. Pristupljeno 9. 04. 2012. 
  2. Goose Green (engleski). Falkland Islands Tourist Board. Pristupljeno 5. 04. 2012. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]