Gaius Baltar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Gaius Baltar
lik iz Battlestar Galactica
Prvo pojavljivanjeMiniserija
Zadnje pojavljivanje"Daybreak (Part 3)"
Tumač/ica ulogeJames Callis
Informacije
Vrstaljudska
Rodmuškarac
Zanimanjenaučnik
političar
vjerski vođa
Tituladelegat Caprice u Kvorumu Dvanaest (epizoda 1.11)
potpredsjednik Dvanaest Kolonija (epizode 1.11–2.20)
predsjednik Dvanaest Kolonija (epizode 2.20–3.04)
Rođenje
Smrt

Dr. Gaius Baltar je izmišljeni lik naučnika koji predstavlja jednog od protagonista nove verzije TV-serije Battlestar Galactica, a čiji lik tumači James Callis.

Fiktivna biografija[uredi | uredi kod]

Gaius Baltar se rodio na plaenti Aerilon u porodici neuglednog farmera. Duboko posramljen svojim porijeklom, još u dobi od 10 godina je počeo sebe učiti capricanskom dijalektu, odnosno kako bi što prije izgubio aerilonski dijalekt i tako olakšao put u visoko društvu. Zahvaljujući njegovom izuzetnom naučnom talentu, ti su napori na kraju urodili plodom, te je dr. Baltar postao ne samo najugledniji naučnik u Dvanaest Kolonija, nego i celebrity koji je, osim veza sa političkim vrhom i prijateljstva sa predsjednikom Adarom, sebi mogao priuštiti bogatstvo, luksuz ali i brojne žene.

Na samom početku serije dr. Baltar održava vezu sa tajanstvenom zanosnom plavušom te čiju trajnu naklonost nastoji održati tako što joj pomaže pri špijunskim djelatnostima, odnosno davši joj uvid u kompjuterski sistem Ministarstva obrane koji je bio dizajnirao i koji je povezan sa skoro svim letjelicama i obrambenim sistemima Kolonijalne flote. Ona mu, potom, na njegov užas, prizna kako je u stvari humanoidna Sajlonka poslana sa ciljem da sabotira kolonijalnu obranu pred napad koji upravo predstoji; istovremeno mu prizna kako se u njega zaljubila te mu spasi život u trenutku kada započinje napad. Baltar se nešto kasnije nađe među grupom preživjelih koja naleti na Raptor i uspije nagovoriti njegovu posadu da ga primi i odvede na Galacticu oko koje se skuplja izbjeglička flota.

U izbjegličkoj floti Baltar koristi svoju naučnu reputaciju da stekne preferencijalni tretman u odnosu na druge izbjeglice, ali je isto tako duboko mučen spoznajom da je upravo on omogućio genocid ljudske vrste, odnosno stalno u strahu da će biti razotkriven. To se odražava kroz stalnu razdražljivost i neurotično ponašanje, ali i vizije u kojima mu se stalno ukazuje lik njegove sajlonske ljubavnice te mu daje savjete, ali i nastoji ga navesti da prihvati sajlonsku monoteističku vjeru u jednog Boga. Ispočetka ateistički Baltar se sa vremenom sve više okreće sajlonskoj vjeri.

Zahvaljujući nizu sretnih slučajnosti, Baltar svojim savjetima pomaže Floti o sukobima sa Sajloncima, te njegov ugled naraste do te mjere da postaje delegat Caprice u Kvorumu Dvanaest, a potom uz podršku predsjednice Laure Roslin, postaje i potpredsjednik Dvanaest Kolonija. Gonjen ambicijom, Baltar se na predsjedničkim izborima iznenada suprotstavi Lauri Roslin te uspije pobijediti usprkos pokušaja lažiranja rezultata od strane Saula Tigha i Tory Foster. Temelj njegovog programa je naseljavanje na novootkrivenu planetu Nova Caprica, a što prihvati najveći dio izbjeglica, ali i osoblja Kolonijalne flote.

Baltarovo predsjednikovanje Novom Capricom se pretvori u katastrofu kada Sajlonci otkriju planetu te prisile kolonijalne snage da je napuste, ostavivši civilne koloniste na cjedilu. Baltar nema izbora nego potpisati predaju Sajloncima i prepustiti im se na milost i nemilost. Oni ga odlučuju zadržati kao marionetskog vođu ljudi, dok je sam Baltar nemoćan zaustaviti njihovo zlostavljanje ljudi te, pod prijetnjom smrti, prisiljen potpisati smrtne presude članova pokreta otpora. Nakon što dođe do evakuacije sa Nove Caprice, Baltar odlazi sa Sajloncima i živi na njihovom baznom brodu. Tamo prvi put sreće svoju uskrsnutu ljubavnicu, sada poznatu kao Capricu Šest, te sa njom i Broj Tri počinje ljubavnu vezu utroje. Baltar među Sajloncima nije sretan, odnosno pod stalnim je strahom da će ga pogubiti, a i sam mučen pitanjem nije li i sam Sajlonac. Sticajem okolnosti završi u kolonijalnom zarobljeništvu.

Baltar je među bivšim kolonistima Nove Caprice toliko omrznut da ga stalno pokušavaju likvidirati. Predsjednica Roslin, pak, odlučuje da mu se sudi za izdaju; kao branitelj mu dodijeljen Romo Lampkin kome se, potom, priključi Lee Adama koji tako uspješno izvede obranu da čak i njegov otac William Adama kao član tribunala glasa za oslobađajuću presudu. Iako slobodan, Baltar je previše komprotiran da bi mogao računati na političku karijeru, te pronalazi sebe među otpadnicima u izbjegličkoj floti, odnosno počinje im propovijedati sajlonsku vjeru. Sa vremenom stvara vlastiti kult kome su posebno prijemčive žene, a koje često uzima za seksualne partnerice. Njegov kult kasnije igra važnu ulogu u gušenju pobune koje su poveli Tom Zarek i Felix Gaeta. Pred sam kraj serije Baltar zajedno sa Capricom Šest sudjeluje u napadu na sajlonsku "Koloniju", a po dolasku na Zemlju sudjeluje u timu koji proučava primitivne ljude.

U epilogu serije virtualna Broj Šest i virtualni Baltar (koji se pojavljivao u vizijama Caprice Šest) u modernom svijetu komentiraju sličnosti sa Dvanaest Kolonija.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]