Filmske novosti (Beograd)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Filmske novosti su osnovane 20. 10. 1944. kao filmska sekcija pri odeljenju Vrhovnog štaba NOVJ. Osnovane su radi beleženja, arhiviranja i distribuiranja filmskog i televizijskog materijala koji se odnosi na društveni, privredni, sportski i kulturni život Srbije.[1]

Istorijat[uredi | uredi kod]

Od osnivanja, bez menjanja osnovne delatnosti, Filmske novosti su menjali ime, od sekcije Vrhovnog štaba NOVJ (1944), preko naziva „Filmsko preduzeće demokratske federativne Jugoslavije” (1945), a posle godinu dana (1946) „Filmske novosti” postale su posebno odeljenje „Saveznog preduzeća za proizvodnju filmova Zvezda film” sa sedištem u Beogradu. Godine 1950. dobile su naziv „Centralni studio Filmskih novosti”, koji je 1955. prerastao u „Saveznu ustanovu Filmske novosti”.

Delatnost[uredi | uredi kod]

Tokom prvih pet godina rada zadatak je bila „redovna proizvodnja domaćeg filmskog žurnala”, te su se tako do 1950. jednom sedmično redovno pojavljivali novi brojevi Filmskih novosti. Uz njih je počela i proizvodnja drugih oblika informativnih filmova o aktuelnim događajima (Mesečnih pregleda i sl.).

Do nastanka televizije krajem pedesetih godina 20. stoleća, u bioskopskim salama pre početka glavnog filma žurnali Filmskih novosti bili su glavna i jedina informacija koja je u pokretu izveštavala o događajima.

Filmske novosti svojim prisustvom i aktivnošću bile su svedok politčkog života (kome je iz propagandnih razloga davana prednost), obnove i izgradnje zemlje, otvaranje novih industrijskih kapaciteta, osvajanje novih proizvoda, u oblasti kulture i sporta, do važnih i zanimljivih zbivanja van granica naše zemlje. Snimatelji su pratili jugoslovenske državnike na njihovim putovanjima po inostranstvu, snimali uspehe naših sportskih reprezentativaca, snimali i slali reportaže iz svih delova sveta.

Arhiv[uredi | uredi kod]

Arhiv Filmskih novosti poseduje preko 15 miliona metara snimljenog filmskog materijala, koji sadrži predratni, zatim zaplenjeni ratni arhiv i filmsku dokumentaciju od 1944. do danas. U Filmskim novostima se čuva 54.980 kutija filma snimljenog na traci formata 35 mm i 16 mm. Na filmskoj traci ukupno je realizovano 2.311 brojeva Filmskih novosti i gotovo 700 naslova drugih filmova. To je ukupno 15,714.671 metar filmske trake. Osim toga, od 1991. do 1999. snimljeno je elektronskom tehnikom (U-matic i Beta) više od 8.000 minuta materijala. O NATO-ovom bombardovanju SR Jugoslavije 1999. snimljena je u elektronskoj tehnici dokumentacija u trajanju od 480 minuta.

Ustanova danas raspolaže i savremenom produkcionom opremom, tako da pruža i najrazličitije usluge iz oblasti filmske i video proizvodnje.

Reference[uredi | uredi kod]

Spoljašnji linkovi[uredi | uredi kod]