Fianna Éireann

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Fianna Éireann (ili Fianna na hÉireann ili Na Fianna Éireann) na irskom gelskom znači ’vojska Irske’, a dobila je ime po Fiani iz legende. Ovo ime je tokom XX i XXI veka označavalo više mladalačkih republikanskih organizacija. Danas se Fianna Eireann nalazi na britanskom spisku terorističkih grupa.

Istorijat[uredi | uredi kod]

Fianu su osnovali grofica Constance Markievicz i Bulmer Hobson, po ugledu na mlade izviđače, ali sa akcentom na irskom nacionalizmu i vojnom treningu. Mnogi članovi originalne Fiane kasnije su postali članovi IRA-e i borili se u Anglo-irskom ratu (irskom ratu za nezavisnost). Tokom građanskog rata, Fiana je bila protiv Anglo-irskog sporazuma.

Raspad Fiane i Fiana danas[uredi | uredi kod]

Tokom narednih decenija, Fiana se raspala na mnoge grupe, koje su uglavnom sve sebe nazivale ‘jedinom pravom Fianom’ (a slično se desilo i sa IRA-om). Stvar je u tome da praktično svaki ogranak IRA-e i bilo koje druge nacionalističke - političke ili paravojne - organizacije, ima svoj podmladak, koji se vrlo često naziva Fianna Eireann, ili jednom od varijacija ovog imena.

Na internetu postoji više sajtova, koji pripadaju raznim mladalačkim grupama, koje sebe nazivaju Fianom. One tipično bacaju akcenat na vojni ili polu-vojni trening mladih, irski patriotizam i disciplinu. Sajtovi su prilično radikalno orijentisani i puni propagande.

Organizacije su uglavnom namenjene dečacima, mada primaju i devojčice. Postoje i u Severnoj Irskoj, kao i u Republici Irskoj.

Danas ideologija Fiane više nema mnogo veze sa mladim izviđačima, pošto su oni apolitična organizacija.

Ideologija[uredi | uredi kod]

Grupe pod imenom Fiana tipično se zalažu za otcepljenje Šest okruga od Britanije i za ujedinjenje čitave Irske. Javljaju se i ideje kao 'oslobođenje ujedinjenje svih keltskih naroda', kao i protivljenje abortusu (mada ređe).

Poznati bivši članovi[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]