Escape from the Planet of the Apes

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Escape from the Planet of the Apes
RežijaDon Taylor
ProducentArthur P. Jacobs
ScenarioPaul Dehn
Predložaklikovi koje je stvorio; autor:
Pierre Boulle
UlogeRoddy McDowall
Kim Hunter
Bradford Dillman
Natalie Trundy
Eric Braeden
Sal Mineo
Ricardo Montalbán
MuzikaJerry Goldsmith
FotografijaJoseph F. Biroc
MontažaMarion Rothman
StudioAPJAC Productions
Distribucija20th Century Fox
Datum(i) premijere
21. 5. 1971 (1971-05-21)
Trajanje98 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet2,06 mil. $[1]
Bruto prihod12,3 mil. $[2]
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Beneath the Planet of the Apes (1970) Conquest of the Planet of the Apes (1972)

Escape from the Planet of the Apes (sh. Bijeg sa planete majmuna) je američki science fiction film snimljen 1971. godine u režiji Dona Taylora. Predstavlja nastavak filma Beneath the Planet of the Apes, odnosno treći dio originalnog ciklusa filmova o Planeti majmuna. Protagonisti su troje inteligentnih čimpanzi koje su preuzele svemirski brod drevnih ljudskih astronauta i preživjele nuklearno uništenje Zemlje te zahvaljujući tako stvorenoj vremenskoj petlji iz budućnosti došle u SAD 1973. godine. Radnja prikazuje kako postaju celebrityji, ali kako sa vremenom počne rasti bojazan da će nadvladati čovječanstvo, a zbog čega se moraju boriti da ostanu slobodni.

Iako je Beneath the Planet of the Apes zbog apokaliptičke završnice bio zamišljen kao završetak sage, njegov komercijalni uspjeh je potakao producente da naprave još jedan nastavak. S obzirom da je smješten u suvremeno doba, kao i zbog malenog broja likova koji su morali nositi majmunsku šminku, bio je najjeftiniji i najbrže snimljeni od svih serije. Sa druge strane, brojne reference na suvremena politička i kulturna zbivanja su ga učinila najaktualnijim, a također je stekao i izuzetnu naklonost kritike. Escape je bio jedini film zamišljen tako da bude imao nastavak, koji je sljedeće godine i snimljen pod naslovom Conquest of the Planet of the Apes.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Solomon, Aubrey. Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History (The Scarecrow Filmmakers Series). Lanham, Maryland: Scarecrow Press, 1989. ISBN 978-0-8108-4244-1. p256
  2. „Escape from the Planet of the Apes, Box Office Information”. Box Office Mojo. Pristupljeno 24. VI 2012. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]