Ellen Terry

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Dame Ellen Terry
Ellen Terry u dobi od 16 godina
Biografske informacije
RođenjeAlice Ellen Terry
(1847-02-27)27. 2. 1847.
Coventry, Engleska
Smrt21. 7. 1928. (dob: 81)
Small Hythe, Kent, Engleska
PseudonimEllen Alice Terry

Dame Ellen Terry, GBE (27. februar 1847[1] – 21. jul 1928) bila je engleska kazališna glumica koja je uživala status najuglednije šekspirijanske glumice u Britaniji na prijelazu iz 19. u 20. vijek.

Rođena u glumačkoj porodici, Terry je počela glumiti još kao u dijete u Shakespeareovim dramama, a kao tinejdžerka je nastupala u Londonu. U dobi od šesnaest godina se udala za znatno starijeg umjetnika Georgea Frederica Wattsa, ali se od njega rastavila za godinu dana. Nakratko se vratila glumi, ali je zbog veze sa arhitektom Edwardom Williamom Godwinom prekinula karijeru na šest godina. Glumi se vratila 1874. i stekla slavu nastupajući u Shakespearovim i drugim klasičnim dramama.

Godine 1878. se priključila trupi Henryja Irvinga kao njegova glavna glumica, te se sljedećih dvadeset godina smatrala najvećom dramskom umjetnicom Britanije. Njene najpoznatije uloge su bile Portia u Mletačkom trgovcu i Beatrice u Mnogo vike nizašto. Zajedno sa Irvingom je nastupala i na međunarodnim turnejama.

Godine 1903. Terry je preuzela upravu londonskog kazališta Imperial Theatre, nastojeći repertoar obogatiti dramamam G. B. Shawa i Henrika Ibsena. Pothvat je financijski propao, ali je Terry nakon toga nastavila glumiti po turnejama i držati predavanja. Pred kraj života je nastupala u nekoliko filmova.

Njena karijera, koja je trajala gotovo sedam decenija, će čini jednom od najpoznatijih članova glumačke porodice Terry. Njen pranećak je bio ugledni glumac John Gielgud.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Birth certificate is dated 1847”. Arhivirano iz originala na datum 2007-08-06. Pristupljeno 2013-07-28. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]