Egipatski muzej

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Glavni ulaz u Egipatski muzej

Muzej egipatskih starina, bolje poznat pod nazivom Egipatski muzej u Kairu, sadrži najopsežniju kolekciju drevnih egipatskih antikviteta na svijetu. Ima preko 136.000 eksponata, dok su stotine tisuća drugih u podzemnim skladištima.

Muzej se razvio od Službe za egipatske antikvitete, osnovane od strane egipatske vlade godine 1835. u pokušaju da zaustavi pljačku starina s brojnih nalazišta i očuva artifakte. Njen muzej Boulaq se otvorio 1858. sa zbirkom prikupljenom od Augusta Mariettea, francuskog arheologa u službi Isma'il Paše. Nakon što se nalazio u aneksu palače Isma'il Paše u Gizi od 1880. godine, muzej se premjestio na današnju lokaciju, au neoklasicističkoj zgradi na Trgu Tahrir u središtu Kaira godine 1900.

Kao kruna zbirke se često smatraju grobni artefakti faraona Tutankhamuna, čiji je netaknuti grob Howard Carter pronašao u Dolini kraljeva godine 1922.

U Muzeju se nalazi Soba kraljevskih mumija, koja sadrži 27 kraljevskih mumija iz faraonskog doba. Ona je zatvorena po naredbi predsjednika Anwara Sadata godine 1981. Ponovno je otvorena, s nešto manjim prikazom kraljeva i kraljica Nove države, godine 1985.

Povezano[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]