Edith Bouvier Beale

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Edith Bouvier Beale
Rođenje(1917-11-07)7. 11. 1917.
New York City, New York, SAD
Smrto. 9. 1. 2002. (dob: 84)
Bal Harbour, Florida, SAD
PočivališteGroblje Locust Valley Cemetery, Locust Valley, New York, SAD
Ostala imenaLittle Edie
Državljanstvoameričko
Zanimanjemanekenka, kabaretska zabavljačica
Poznat/a poGrey Gardens
Vjeroispovijestrimokatolik
RoditeljiPhelan Beale, Sr.
Edith Ewing Bouvier Beale
RodbinaPhelan Beale, Jr. (brat)
Bouvier Beale (brat)
Jacqueline Kennedy Onassis (rođaka)
Lee Radziwill (rođaka)

Edith "Little Edie" Bouvier Beale (7. novembar 1917 – o. 9. januar 2002) bila je američka pripadnica otmjenog društva, manekenka i kabaretska zabavljačica, najpoznatija po tome što je nekoliko decenija provela živeći kao pustinjak zajedno sa majkom Edith Ewing Bouvier Beale na njenom nekoć luksuznom, a poslije potpuno zapuštenom imanju Grey Gardens, a što je ovjekovječeno u znamenitom dokumentarnom filmu Grey Gardens 1975. godine.

Biografija[uredi | uredi kod]

Edith, koja će kasnije, kako bi se razlikovala od majke "Velike Edie" dobiti nadimak "Mala Edie", je bila najstarije dijete uglednog i imućnog pravnika Phelana Bealea. Odrasla je u luksuzu te je rane godine provela u društvu tadašnje američke elite, uključujući porodicu Kennedy sa kojom je bila rodbinski povezana. Kao djevojka je vodila buran privatni život, pokušavajući se probiti u Hollywood kao glumica, ali i imajući niz ljubavnih veza; iako je tvrdila da su među njenim ljubavnicima bili Howard Hughes, J. Paul Getty i u Drugom svjetskom ratu poginuli Joe Kennedy, Jr., historičari su uspjeli potvrditi jedino vezu sa Juliusom Albertom Krugom, ministrom unutrašnjih poslova koji je u to vrijeme bio oženjen. Edithinu je karijeru u šou biznisu uništio gubitak kose, koji neki biografi objašnjavaju alopecijom totalis, a drugi incidentom tokom koga je slućajno sebi spalila kosu; zbog toga je ostatak života provela noseći šalove oko glave.

Nakon višegodišnjeg oduststva, Edith se 29. jula 1952. pridružila majci na porodičnom imanju Grey Gardens u naselju East Hapton na obali Long Islanda. Njihov život je sljedećih godina obilježila neimaština, velikim dijelom uzrokovana time što su oboje ostali bez nasljedstva i prihoda, odnosno na temelju njih nisu mogli uzdržavati golemo imanje. Sa vremenom su se obje žene potpuno povukle iz društva.

22. oktobra 1971. su ih posjetili sanitarni inspektori Okruga New York i, užasnuti prljavštinom i prisustvom nekoliko desetaka divljih mačaka, objavili da ih moraju prisilno iseliti jer imanje nije sigurno za život. Vijest o tome je prenio tabloid National Enquirer i izazvao veliki skandal, s obzirom da su se Bealeove smatrale dijelovima američke elite i bile bliske rođake Jacqueline Kennedy.

Nekoliko godina kasnije su braća Maysles namjeravala snimiti dokumentarni film o životu Jacqueline Kenendy, te su prilikom priprema posjetili Grey Gardens. Tada su postali uvjereni da će Velika i Mala Edie biti daleko bolja tema za film, te su na imanju proveli godinu dana, vjerno bilježeći njihove svakodnevne rituale i život. Rezultat je bio film koji je obje žene učinio svojevrsnim celebrityjima.

Mala Edie je nakon smrti majke 1977. godine pokušala tako stečenu slavu iskoristiti nastupajući u njujorškim noćnim klubovima, ali je od toga odustala. Umjesto toga je 1979. imanje prodala Benu Bradleeju, izvršnom uredniku Washington Posta; preselila se u Southampton, a potom je ostatak života provela po New Yorku, Montrealu i konačno na Floridi. Tamo je u svom stanu pronađena mrtva; lokalne vlasti su utvrdile da su srčani ili moždani udar najvjerojatniji uzrok.

Edith Bouvier Beale se pojavljuje kao lik u brodvejskom mjuziklu Grey Gardens, te u istoimenom televizijskom filmu iz 2009. godine, gdje ju je tumačila Drew Barrymore.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]