Društveni rast, razvoj i progres

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Društveni rast, razvoj i progres su osobine društva.

Rast[uredi | uredi kod]

Rast predstavlja uvećanje istog. Rast može biti povoljan i nepovoljan. Povoljan rast je npr. rast proizvodnje legalnih proizvoda, produktivnosti, rentabilnosti, ekonomičnosti, dok je nepovoljan rast npr. rast troškova, proizvodnje narkotika, proizvodnje škarta. Rast stanovništva u razvijenim zemljama je pozitivan rast zato što on dovodi do povećanja broja radno aktivnog stanovništva, a rast stanovništva u nerazvijenim zemljama dovodi do pada društvenog proizvoda, standarda, nezaposlenosti, nazadovanja, političke nestabilnosti.

Razvoj[uredi | uredi kod]

Razvoj je stvaranje novog. Do razvoja može voditi rast (porast studenata je rast, zbog toga se stvaraju nove grupe tj. dolazi do razvoja fakulteta). Preduslov za razvoj je napredak nauke i tehnike, tehničke inovacije. Osnov za razvoj kulture je tradicija. Razvoj može da deluje i pozitivno i negativno. Pozitivano - razvoj nauke i tehnike kada se poboljšava ljudski život(medicina), a negativao - zagađenje životne sredine.

Progres[uredi | uredi kod]

Progres je stvaranje novog koje doprinosi boljem čovekovom životu (pozitivne društvene promene). Politika, sloboda i sigurnost su važne za progres. Da bi društvo napredovalo tj. da bi došlo do progresa neophodno je da se ljudi aktivno bore za veća prava i slobodu. Pri tom moraju biti organizovani. Proges je proces, a ne stanje.

Kriterijumi za progres su:

1. Tehničko tehnološki razvoj - tehnika može da se primenjuje u humane i u nehumane svrhe. Npr. nuklaerna energija se može primenjivati za izradu nuklaernih bombi tj. za uništenje, a može se primenjivati i za grejanje, aparate za lečenje.

2. Ekonomski kriterijum - rast životnog standarda mora da bude rezultat porasta proizvodnje, produktivnoti, a ne rasta zaduženosti države.

3. Politički kriterijum - uže shvatanje politike je vršenje vlasti, a šire shvatanje politike je javna briga o opštim društvenim problemima i usmeravanje društvenog razvoja u pravcu proširenja ljudskih i gradjanskih prava. Politika može da se vodi u interesu gradjana i u interesu najbogatijih. Opšti društveni interes je da postoji neometano odvijanje procesa proizvodnje, a interes vladajuće klase je da država štiti njihovu privatnu svojinu.

4. Kulturni kriterijum - u kulturne kriterijume spadaju iskorenjenje nepismenosti i akumuliranje znanja i njegova primena.