Danil Harms

Izvor: Wikipedia
Danil Harms
Дании́л Ива́нович Хармс
Osnovni podaci
Rođenje Danil Ivanovič Juvačov
30. decembar 1905. (1905-12-30)
Rusija Sankt Petersburg, Rusija
(tada Rusija Rusko Carstvo)
Smrt 2. februar 1942. (dob: 36)
Rusija Sankt Petersburg, Rusija
(tada Sovjetski Savez Lenjingrad, Sovjetski Savez)
Pseudonim Danil Harms
Daniel Harms
Zanimanje pisac
Jezik ruski
Nacionalnost Rus
Djelo
Žanrovi proza, drama, poezija
Književni pokret avangarda
nadrealizam
teatar apsurda
Znamenita djela Elizabeta Bam

Danil Harms (ru: Даниил Хармс, 30. prosinca 1905. - 2. veljače 1942), bio je satiričar ranog sovjetskog perioda, koji je takođe koristio i nadrealistični i apsurdni stil. Rođen je kao Danil Ivanovič Juvačov (Даниил Иванович Ювачев), a pseudonim Harms je smislio u srednjoj školi. Takođe je koristio i pseudonime Horms, Čarms, Šardam itd.

Njegove priče su uglavnom kratke vinjete, obično dugačke samo par paragrafa, u kojima se scene siromaštva i bede smenjuju s fantastičnim događajima i sa širokom komedijom. Ponekad se u pričama pojave poznati pisci.

Harmsove priče su nepredvidive i neuređene; likovi često ponavljaju istu stvar zaredom i na druge načine ponašaju se iracionalno. Linearna priča počne da se razvija, ali se lako prekine neobjašnjivom katastrofom koja priču povede u drugom pravcu.

Harms nije bio popularan zaživota i većinu stvari je izdao kao samizdat. Bio je osuđen za antisovjetsko delovanje i poslan na godinu dana u zatvor u Kursku. Tokom opsade Lenjingrada 1941. godine, Harms je po drugi put uhapšen, ovaj put za defetizam. Umro je od gladi u zatvoru 1942. godine.