Crossfire (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Crossfire
kino-poster
RežijaEdward Dmytryk
ProducentAdrian Scott
ScenarioJohn Paxton
Predložakthe novel The Brick Foxhole; autor:
Richard Brooks
UlogeRobert Young
Robert Mitchum
Robert Ryan
Gloria Grahame
MuzikaRoy Webb
FotografijaJ. Roy Hunt
MontažaHarry Gerstad
StudioRKO Radio Pictures
DistribucijaRKO Radio Pictures
Datum(i) premijere
22. 7. 1947 (1947-07-22)
Trajanje86 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet678.000 $[1]

Crossfire (sh. Unakrsna vatra) je američki crno-bijeli kriminalistički film snimljen 1947. godine u režiji Edwarda Dmytrika, poznat kao jedan od prvih hollywoodskih filmova koji se eksplicitno bavio problemom antisemitizma u SAD.

Radnja se temelji na romanu The Brick Foxhole Richarda Brooksa. Protagonisti, koje tumače Robert Young i Robert Mitchum su dva detektiva koji istražuju ubistvo bivšeg vojnika, a za koje se kao glavni sumnjivci nameću njegovi suborci. Snimljen nekoliko mjeseci prije daleko poznatijeg filma Gentleman's Agreement koji se bavio istom temom, Crossfire je izazvao veliku pažnju, ali i kontroverze, pa je tako američka mornarica (za razliku od vojske) zabranila njegovo prikazivanje u svojim objektima. Usprkos toga je imao dobru gledanost, te je nominiran za nekoliko Oscara, a na kanskom festivalu je osvojio Veliku nagradu za "najbolji društveni film". Robert Ryan, koji tumači lik jednog od vojnika, je nakon Crossfire ostvario impresivnu glumačku karijeru.

Politička angažiranost filma je, pak, privukla pažnju javnosti na komunistička uvjerenja režisera Edwarda Dmytrika koji je, nedugo nakon premijere, postao jedna od prvih žrtava Hollywoodske crne liste. Decenijama kasnije su knjiga i dokumentarni film Celluloid Closet iznijeli tvrdnje da je motiv antisemitizma uveden kako bi se "zaobišao" motiv homofobije u originalnom romanu, gdje je žrtva bio homoseksualac, a što se 1947. godine nije smjelo prikazivati s obzirom na tadašnji strogi hollywoodski cenzorski kodeks.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Scott Eyman, Lion of Hollywood: The Life and Legend of Louis B. Mayer, Robson, 2005 p 420

Vanjske veze[uredi | uredi kod]