Čandigar

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Chandigarh)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Čandigar je grad u Indiji, koji je glavni grad dve indijske države: Pendžaba i Harajane. Grad administrativno ne pripada nijednoj od te dve države, nego je savezna teritorija Indije. Nalazi se na granici indijskog Pendžaba i Harajane. Čandigar ima 808.796 stanovnika (2001.).

Istorija[uredi | uredi kod]

Posle podele Indije 1947. Pendžab je takođe podeljen na indijski i pakistanski deo. Dotadašnji glavni grad Pendžaba Lahor ostao je u Pakistanu. U Indiji je odlučeno da se sagradi novi grad, koji će biti glavni grad indijskog dela Pendžaba. Džavaharlal Nehru se lično založio za projekt izgradnje novoga grada. Nehru je naglasio da Čandigar treba postati simbol indijske vere u budućnost. Jugoistočni deo indijskog Pendžaba u kome se govorio hindi odvojio se 1966. u posebnu indijsku državu Harajanu. Čandigar je bio na granici te dve države i ostao je glavni grad za obe države. Čandigar je prema sporazumu iz 1985. trebao postati glavni grad samo indijskog Pendžaba, a za Harajanu se trebao izgraditi novi glavni grad. Međutim to dosad još nije sprovedeno u delo, jer je Pendžab trebao predati neke distrikte Harajani.

Plan i arhitektura[uredi | uredi kod]

Nekoliko zgrada u Čandigaru je dizajnirao čuveni arhitekta Le Korbizje tokom 1950ih. Početni plan grada je napravio američki arhitekta Albert Majer, koji je radio sa poljskim arhitektom Metjuom Novickim. Posle smrti Novickoga Le Korbizje je uvučen u celi projekt.

Grad ima oblik mreže. Podeljen je u sektore, koji liče jedan na drugoga. Svaki sektor ima dimenzije 800 metara sa 1200 metara. Sektori su trebali biti samodovoljni i sadržavati supermarkete, pijace, škole, hramove.

Jedno od neobičnih obeležja Čandigara je "Kameni vrt", koji je Nek Čand gradio 30 godina, od otpadnog kamenja prilikom izgradnje Čandigara.

Ekonomija[uredi | uredi kod]

Značajan broj stanovnika Čandigara je zaposlen u državnom sektoru ili su penzionisani nakon rada u državnom sektoru. U novije vreme u gradu se razvija sektor informacionih tehnologija

Vanjske veze[uredi | uredi kod]