Carcassonne

Izvor: Wikipedia
Karkason
fr. Carcassonne

Pogled na Karkason
Pogled na Karkason

Grb
Osnovni podaci
Država  Francuska
Region Langdok-Rusijon
Departman Od
Stanovništvo
Stanovništvo (1999) 43.950[1]
Gustina stanovništva 675 st./km²
Položaj
Koordinate 43°12′47″N 2°21′07″E / 43.21306, 2.352028
Vremenska zona UTC+1, leti UTC+2
Površina 65.08 km²
Karkason na karti France
Karkason
Karkason
Karkason (France)
Ostali podaci
Poštanski kod 11000
-{INSEE}- kod 11069


Karkason ili Karkasona (fr. Carcassonne, oksit. Carcassona) je grad na jugu Francuske u departmanu Od u oblasti Langdok. Poznat je po svom utvrđenom gradu koji se od 1997. godine nalazi na listi UNESKO-ve svetske baštine. Grad se nalazi na oko 90 km jugoistočno od Tuluza, na mestu na kom se ukrštaju stari karavanski putevi korišćeni još u doba Rimljana.

Istorija Karkasona[uredi - уреди]

Glavni članak: Tvrđava Karkason

Prvo naselje na području Karkasona datirano je oko 3 500. godine p. n. e., ali naselje na brdu Karsak postaje značajna tržnica u V veku p. n. e.. Rimljani utvrđuju brdo Karsak oko 100. godine pre Hrista, a naselje se naziva Julija Karsako (Julia Carsaco), a kasnije kraće Karkasum (Carcasum), ostaci te rimske utvrde i dan danas čine glavni deo severnih bedema utvrde.

Katare proteruju gole iz Karkasona 1209. godine

Grad je sa porodicom Trenkavela (koja je vladala njime) bio glavno uporište katara, zbog čega ga je Simon de Monfort opseo tokom Albižanskog pohoda. Grad se predao 15. avgusta 1209. godine, a Monfort je naredio da se Trenkaveli pobiju, nakon čega je on postao novi vikont. Kada su krstaši osvojili Karkason stanovništvu su oteli svu imovinu i proterali ih gole iz grada. Karkason od tada postaje glavna francuska pogranična utvrda prema kraljevini Aragon. Grad dolazi pod direktnu vlast francuske krune, a 1247. godine Luj IX osniva novi deo grada sa druge strane reke.

Sredinom XIX veka stara tvrđava je bila predviđena za rušenje, ali je zahvaljujući gradonačelniku Žan Pjer Kros Mejrevilu i piscu Prosperu Merimeu njeno rušenje sprečeno i otpočela je rekonstrukcija utvrde. Radovi su otpočeli 1853. godine po nacrtima Eugena Viola le Duka, koje je nakon njegove smrti 1879. godine dovršio njegov učenik Pol Bosnilvald.

Ekonomija Karkasona[uredi - уреди]

Glavni industrijski proizvodi Karkasona su obuća, guma i tekstil, dok je grad sedište oblasti poznate po proizvodnji vina. Međutim, najznačajnija privredna grana je ipak turizam, jer se procenjuje da grad odnosno njegovu utvrdu godišnje poseti oko 3 000 000 turista.

Carcasssonne vieux pont.jpg

Vidi još[uredi - уреди]

Reference[uredi - уреди]

Literatura[uredi - уреди]

Spoljašnje veze[uredi - уреди]


Ciudad.svg France Flag Map.svg Nedovršeni članak Carcassonne koji govori o gradu u Francuskoj je u začetku. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.