Blow Out

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi Blow Out (razvrstavanje).
Blow Out
RežijaBrian De Palma
ProducentGeorge Litto
ScenarioBrian De Palma
UlogeJohn Travolta
Nancy Allen
John Lithgow
Dennis Franz
MuzikaPino Donaggio
FotografijaVilmos Zsigmond
MontažaPaul Hirsch
StudioViscount Associates
DistribucijaFilmways Pictures
Datum(i) premijere
24. 7. 1981 (1981-07-24)
Trajanje108 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet18 mil. $[1]
Bruto prihod12 mil. $

Blow Out (sh. Pucanje), u Jugoslaviji prikazan pod naslovom Pucanj nije brisan je američki triler film snimljen 1981. godine u režiji Briana de Palme, poznat kao jedno od najboljih žanrovskih ostvarenja svog vremena i najboljih naslova u de Palminoj filmografiji.

Protagonist, koga tumači John Travolta, je audio-inženjer zaposlen u produkciji niskobudžetnog slasher filma koji jedne noći, dok snima zvukove za korištenje u filmu, postane svjedokom prometne nesreće u kojoj strada popularni političar koji se smatrao favoritom na izborima za predsjednika. Radnja prikazuje kako, preslušavajući snimke, otkriva detalje koji sugeriraju da je nesreća u stvari bila atentat, te započinje privatnu istragu u kojoj mu pomaže eskort djevojka (čiji lik tumači de Palmina supruga Nancy Allen) koja je bila preživjela incident.

Blow Out se smatra remakeom znamenitog Antonionijevog filma Blow Up, iako je de Palma, pišući scenario, također bio inspiriran nekim stvarnim događajima, prije svega incidentom u Chappaquiddicku koji je deceniju prije upropastio predsjedničke ambicije popularnog senatora Teda Kennedyja. Za De Palmu je Blow Out u velikoj mjeri bio lični projekt, s obzirom da se radnja događala u njemu rodnoj Philadelphiji, te je također vlastitim novcem nastojao promovirati film. De Palma je u Blow Outu koristio za sebe karakteristični "maniristički" stil režije, a, slično kao i u nekoliko njegovih ranijih filmova, su također su vidljive brojne posvete klasičnim trilerima Alfreda Hitchcocka. Sadržaj filma je bio pod snažnim uticajem duboke moralne krize i pesimizma koji je zavladao Amerikom nakon vijetnamskog rata, pa se to, između ostalog, odrazilo na neuobičajeno mračan kraj. Nakon premijere je Blow Out dobio gotovo jednodušne pohvale od strane kritike, a sam de Palma potvrdio svoju tadašnju reputaciju "novog Hitchcoka". U komercijalnom smislu je, međutim, postigao neuspjeh, a što se često tumači nedostatkom konvencionalnog hepi enda, a što se među potencijalnom publikom proširilo usmenom predajom.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Filmways Board Elects Armstrong President, Chief Operating Officer Wall Street Journal (1923 - Current file) [New York, N.Y] 18 Aug 1981: 38.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]