Bitka za Alamo

Izvor: Wikipedia
Misija Alamo 1854.

Bitka za Alamo (23. februar - 6. mart 1836) je bila prelomni trenutak Teksaške revolucije. Nakon trinaestodnevne opsade, meksičke trupe pod predsednikom generalom Antoniom Lopezom de Santa Anom su napali misiju Alamo kod San Antonija de Beksara (današnji San Antonio). Svi teksaški branioci su poginuli. Surovost Santa Ane tokom bitke je inspirisala mnoge Teksašane - i teksaške naseljenike i avanturiste iz SAD - da stupe u teksašku vojsku. Vođeni željom za osvetom, Teksašani su porazili meksičku vojsku u bici kod San Hasinta 21. aprila 1836. čime je okončana revolucija.

Nekoliko meseci ranije, Teksašani su isterali sve meksičke vojnike iz meksičkog Teksasa. Oko 100 Teksašana je bilo stacionirano u Alamu. Teksaška vojska je narasla nakon što je stiglo pojačanje budućih zapovednika Alama Džejmsa Bouvija i Vilijama B. Trevisa. Na dan 23. februara 1500 Meksikanaca je umarširalo u San Antonio de Beksar u prvoj fazi pohoda da se povrati Teksas. Sledećih deset dana obe vojske su se upustile u nekoliko čarki sa minimalnim gubicima. Svestan da njegov garnizon neće odoleti napadu takve velike vojske, Trevis je napisao više pisama, molivši za pojačanje i zalihe, ali je stilo manje od 100 vojnika.

U ranim satima 6. marta, meksička vojska je napala Alamo. Nakon što su odbili dva napada, Teksašani nisu mogli da odbiju i treći napad. Kada su meksički vojnici osvojili zidine, većina teksaških vojnika se povukla u zgrade u unutrašnjosti tvrđave. Branioce koji nisu uspeli da se povuku pobila je meksička konjica dok su pokušavali da pobegnu. Između pet i sedam Teksašana se možda predalo, ali su bili brzo pogubljeni. Mnogi svedoci navode da je poginulo između 182 i 257 Teksašana, dok se većina istoričara slaže da je poginulo ili ranjeno od 400 do 600 Meksikanaca. Nekoliko neboraca je poslato u Gonzales da rašire vesti o teksaškom porazu. Vesti su izazvale navalu da se stupo u teksašku vojsku, ali i paniku usled koje je teksaška vojska (većinom naseljenici) i vlada nove Republike Teksas pobegli od nastupajuće meksičke vojske.


Heraldic hourglass.svg Nedovršeni članak Bitka za Alamo koji govori o historiji je u začetku. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.