Betta

Izvor: Wikipedia
Betta
Status zaštite
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Osphronemidae
Rod: Betta
Područje života
{{{razdioba_stupanj}}}

Vidi Vrste

Betta je rod intenzivno obojenih riba iz porodice Osphronemidae, koje su porijeklom iz slatkih stajaćih voda Jugoistočne Azije. Lahko se nalaze u potopljenim rižinim poljima, kanalima i barama. Sigurno najpoznatija i najraširenija vrsta ovoga roda je sijamski borac.

Bette su dvodihalice, što znači da se pored kisika iz vode i opskrbljuju kisikom iz vazduha pomoću specijaliziranog organa - labirinta, zbog čega su izuzetno dobro prilagođene životu u oksigenom siromašnim vodama.

Veličina tijela riba roda Betta se kreće od 2,5 do četrneast centimetara. [1]. Mužjaci su uglavnom veći i intenzivnije obojeni. Usta su im prilagođena sakupljanju crvića, insekata i beskičmenjaka sa površine vode.

Mužjaci riba ovog roda su izvrsni roditelji. Neslužbeno se dijele na bette koje ikru čuvaju i inkubiraju u pjenastom gnijezdu na površini vode, i na rjeđe vrste koje ikru čuvaju u ustima. Prema jednoj teoriji, ova druga grupa je evoluirala iz prve kako bi se prilagodila životu u tekućim vodama, u kojima je održavanje gnijezda mužjaku nemoguće. [2]

Zahvaljujući izlovu u komercijalne svrhe nekoliko vrsta se našlo na crvenoj listi ugroženih životinsjkih vrsta, dok je jedna vrsta izumrla u Singapuru u periodu između 1970. i 1994. godine. [2]

Vrste[uredi - уреди]

Također pogledajte[uredi - уреди]

Izvori[uredi - уреди]