Arturo Michelena

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Arturo Michelena
akademizam
Michelena u svom pariškom ateljeu
Biografske informacije
RođenjeFrancisco Arturo Michelena Castillo
16. lipnja 1863.
Valencia, Venezuela
Smrt29. srpnja 1898.
Caracas, Venezuela
DržavljanstvoVenezuela venezuelansko
SupružnikLastenia Tello Mendoza
(1889–1898; njegova smrt)
Profesionalne informacije
ObrazovanjeAcadémie Julian
Zanimanjeslikar
Opus
MentoriJean-Paul Laurens
Znamenita djela

Francisco Arturo Michelena Castillo (španski izgovor: [arˈtuɾo mitʃeˈlena]; Valencia, 16. lipnja 1863.Caracas, 29. srpnja 1898.) je bio venezuelanski slikar akademist. Zajedno s Cristóbalom Rojasom i Martínom Tovarom, Michelena se smatra najznačajnijim venezuelanskim slikarom XIX. vijeka, a osim toga, značajan je i kao prvi venezuelanski slikar koji je ostvario uspjeh u Europi.

Rođen je 1863. godine u Valenciji kao sin slikara Juana Antonija Michelene i njegove supruge, Socorro Castillo. Slikarstvom se počeo baviti vrlo rano, isprva pod očevim mentorstvom, ali je s godinama mijenjao učitelje i usavršavao svoje tehnike; tokom 1874., njegove ilustracije našle su se u njujorškom izdanju knjige Costumbres Venezolanas. Tokom 80-ih godina, zajedno s Martínom Tovarom odlazi u Pariz, gdje se upisuje na Académie Julian. Radeći pod mentorstvom Jean-Paula Laurensa, Michelena je već 1887. godine doživio prvi veliki uspjeh sa slikom Bolesni dječak (1886.), koja je dobila zlatnu medalju drugog reda, najviše odlikovanje za strane umjetnike koji su izlagali u Salonu. Smatrana remek-djelom, slika je tokom godina postajala sve značajnija, da bi 2004. godine bila prodana za rekordnih $1,350,000.

Uspjeh u Parizu trajao je sve do 1889. godine, kada se iznenada vratio u Venezuelu, gdje je dobio svečani doček. Nakon kratkog boravka u Caracasu, oženio se Lastenijom Tello Mendoza, a nedugo zatim i ponovo otišao u Pariz, gdje je započela njegova treća stvarateljska faza. Nakon što je obolio od tuberkuloze, vratio se u Venezuelu, gdje je nanovo dobio svečani doček, a ubrzo postao i službeni državni slikar. Ipak, zdratsveni problemi uvelike su onemogućavali njegov rad te je u konačnici umro 29. srpnja 1898. u dobi od samo 35 godina; dobar dio dijela ostao mu je nedovršen.

Galerija[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]