Argo (pas)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Argo
Argos (Ἄργος)
Odisej i njegov mrtvi pas Argo, crtež Johna Flaxmana iz 1835.
Odisej i njegov mrtvi pas Argo, crtež Johna Flaxmana iz 1835.
Odisej i njegov mrtvi pas Argo, crtež Johna Flaxmana iz 1835.

Argo (grčki: Ἄργος, Argos) je vjerni Odisejev lovački pas, iz Homerovog epa o Odiseju koji ga je jedini prepoznao, kad se nakon dvadeset godišnjeg lutanja, pojavio u vlastitom domu na Itaci prerušen u prosjaka.

Argo u Homerovu epu[uredi | uredi kod]

Susret Odiseja i vjernog Arga, je dirljivi prizor koji Gustav Schwab u svojoj skraćenoj verziji Homerova epa ovako opisuje:[1]

Dok su još tako među sobom razgovarali, digne jedan stari domaći pas na vratima glavu sa svog ležaja i naćuli uši. Zvao se Argo; sam ga je Odisej još nekada odhranio, prije nego je krenuo pred Troju. Nekada je pratio ljude u lov, a sada je ležao prezren u starosti, pred vratima na gnojištu, pun pasjih uši. Kad je ugledao Odiseja, kao da ga je usprkos prerušenom obličju prepoznao, spusti uši i mahne repom, ali približiti se više nije mogao od slabosti. Odisej potajno otare suzu s oka kad je to opazio, a onda sakrije svoju žalost i reče svinjaru:

- Ovaj pas, koji ovdje na gnoju leži, čini mi se da nije nekada bio tako loš: to se vidi po njegovu uzrastu!

- Dakako - odvrati Eumej - to je bio najmiliji lovački pas moga nesretnog gospodara. Onda si ga trebao vidjeti u šumskim dolinama, kako je kroz grmlje živo tragao za divljači! Ali sada, otkako mu je gospodara nestalo, leži ovdje prezren, a djevojke mu ne daju ni potrebne hrane!

S tim riječima uđe svinjar u palaču, a pas pošto je nakon dvadeset godina opet vidio svog gospodara, spusti glavu i ugine.[1]

Etimologija[uredi | uredi kod]

Argos (αργος) na grčkom znači blistav, "sjajan".

Kuriozitet[uredi | uredi kod]

  • Ono što je gotovo nevjerojatno je činjenica o Argovim godinama, dakle po Homeru bi to bilo najmanje 21, ali i to bi bilo malo jer je on bio Odisejev pas ljubimac koji ga je vjerno pratio u lovu, dakle prije bi bilo da je imao 23, ako ne i više godina. Ne zaboravite da je Schliemann na osnovu pomnog pručavanja Homerova epa - pronašao i iskopao Troju, - što bi značilo da je Homer ipak vjerno prenosio događaje. Kad se zna da je najstariji živući pas u moderna vremena Pusuke iz Japana (uz punu njegu i moderni medicinski tretman) doživio 26 godina i 9 mjeseci[2], zvuči nevjerojatno da je Argu uspjelo živjeti toliko dugo prije 3 500 godina, u neolitskim uvjetima.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Gustav Schwab (1984.) (hrvatskosrpski). Najljepše priče klasične starine III.. Grafički zavod Hrvatske, Zagreb. str. 615 - 616. Pristupljeno 19. 02. 2012. 
  2. Kelly, Tara. „Pusuke, World's Oldest Dog, Dies In Japan At Age 26”. Huffington Post. Pristupljeno 20. 02. 2012. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]