Antun Bubalović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Antun Bubalović
Snimljeno u Belom Manastiru pred ulazom u Turističku zajednicu Baranje
Rođenje(1925-01-21)21. 1. 1925.
Ilača, Kraljevina SHS
Smrt11. 3. 2007. (dob: 82)
Osijek, Republika Hrvatska
PrebivališteBeli Manastir
Nacionalnosthrvatska
Ostala imenaTuna
Državljanstvohrvatsko (ranije jugoslavensko)
Zanimanjeprofesor latinskog jezika
Poznat/a popedagoškom radu
Djecasin dr. med. Davorin Bubalović, bivši gradonačenik Grada Belog Manastira
NagradeNagrada "Ivan Filipović" i Povelja Grada Belog Manastira

Antun (Tuna) Bubalović (Ilača, 21. I. 1925. - Osijek, 11. III. 2007), baranjski prosvjetni doajen i legendarni direktor Gimnazije Beli Manastir.

Životopis[uredi | uredi kod]

U Beli Manastir je došao 1951. godine kao mladi profesor i u njemu živio sve do smrti (osim u vrijeme Domovinskog rata). Sahranjen je na Katoličkom groblju u Belom Manastiru.

Prvo je radio u belomanastirskoj osnovnoj školi, a onda je 1963. godine postao osnivač i dugogodišnji direktor Gimnazije Beli Manastir. Mnogim generacijama Belomanastiraca i Baranjaca predavao je historiju i latinski jezik (kasnije samo latinski). Nakon integracije Gimnazije u Srednjoškolski centar Beli Manastir bio je voditelj završnog obrazovanja u tom Centru (1975-1977).

Pedagoški rad[uredi | uredi kod]

Ostao je upamćen kao strog i pravedan profesor, ali i izuzetno cijenjen među učenicima i kolegama. U prosvjeti je proveo čitav radni vijek, do 8. I. 1991. godine kad je otišao u mirovinu. Za svoj rad dobio je brojna priznanja, poput Nagrade "Ivan Filipović" i Povelje Grada Belog Manastira.

Jedan je od osnivača belomanastirskog ogranka Matice hrvatske te osnivač i dugogodišnji predsjednik Šahovskog kluba "Beli Manastir". Njemu u čast u Belom Manastiru svake se godine igra memorijalni šahovski turnir pod imenom "Prof. Antun Bubalović".

Njegov sin dr. medicine Davorin Bubalović od 2005. godine do maja 2009. bio je gradonačelnik Grada Belog Manastira.

Izvori[uredi | uredi kod]