Amy Lee

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Amy Lynn Hartzler
Amy Lee
Lični podaci
Ime po rođenjuAmy Lynn Lee
Datum rođenja13. prosinca 1981.
Riverside, Kalifornija, SAD
Zanimanjepjevačica, tekstopisac, pijanistica
Muzički rad
Period aktivnosti1998. -
Žanralternativni rock
Instrumentvokal, glasovir, gitara, harfa
Ostalo
Službene straniceevanescence.com

Amy Lynn Hartzler (Riverside, Kalifornija, 13. prosinca 1981.), američka pjevačica. Amy Lee, američka kantautorica, pjevačica i vođa uspješnog američkog alternative-rock banda Evanescence snima prvi EP jednostavnog naziva Evanescence EP. Na njemu se nalaze i stare obrade pjesama kao što su "My Immortal", "Imaginary" te "Haunted". Poslije je uslijedio demo Origin, a svjetsku slavu stekla je albumom Fallen iz 2003. Album donosi 4 hit-singla, a to su redom:

Pjesma "My Immortal" je nagrađena Grammy-jem 2005. godine. 2004. izdaju Live DVD/CD Anywhere but Home sa snimkom koncerta iz Pariza, te s ekskluzivnim dodatkom: dvije neobjavljene pjesme i četiri videospota za objavljene singlove.

Nakon ogromnog uspjeha prvog studijskog albuma, u bendu su nastale nesuglasice i tako je tijekom turneje iznenada bend napustio Ben Moody. Iako su mnogi predviđali raspad grupe, Amy Lee i dečki vraćaju se sredinom listopada 2006. na scenu novim albumom simboličnog naziva The Open Door (prijevod: Otvorena vrata). Album donosi 4 hit-singla:

"Call Me When You're Sober" objavljen u listopadu 2006. te "Lithium" iz prosinca 2006. Wind-Up Records, izdavačka kuća u sklopu koje djeluju i Evanescence, odlučila se prema reakcijama fanova na koncertima da umjesto predviđenog novog singla "All that I'm living for" u prodaju lansira "Sweet Sacrifice". Najnoviji singl je "Good Enough". U sklopu novog izdanja soundtracka crtića Predbožićna noćna mora Amy Lee napravila je obradu pjesme "Sally's song" koristeći harfu. Amy Lee objavila je da se 6. svibnja 2007. udala za dugogodišnjeg prijatelja Josha Hartzlera.

Biografija[uredi | uredi kod]

Amy je odrastala u kući sa bratom i dvije sestre. Treća sestra je umrla od nepoznate bolesti 1987. Na cd-u "Fallen" nalazi se pjesma "Hello", a na albumu "The Open Door" nalazi se pjesma "Like You" koje su posvećene umrloj sestri. Inače Amy je pjevala u crkvenom zboru od svoje 6. godine, a uz to ima 9 godina škole za klavir, te svira i gitaru. Njen otac je bio poznati DJ, stoga su se dosta selili... od Californije, Illinoisa, do Arkansasa gdje je Evanescence započeo svoju karijeru nakon što je Amy diplomirala na akademiji Pulaski 2000 godine. Danas je Amy poznata po Neo-Goth stilu što se vidi po Viktorijanskoj odjeći u kojoj nastupa i makeupu.Odjeću uglavnom dizajnira sama a u tim kreacijama je išla na dodjelu Grammyja i nastupala na spotu "Going Under".