Priroda

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Природа)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je glavno značenje pojma Priroda. Za druga značenja, v. Priroda (filozofija).

Priroda (također poznata po nazivima materijalni svijet, materijalni univerzum, prirodni svijet i prirodni univerzum) je naziv za svu materiju i energiju, pogotovo u njihovim esencijalnim oblicima. Priroda je predmet naučnog proučavanja, a historija koncepta prirode je historija nauke.

"Priroda" sadrži sve što postoji, od univerzalnog do subatomskog. Ona sadrži sve životinje, biljke i minerale; sve prirodne resurse i događaje (uragane, tornadoe, potrese). Također sadrži ponašanje živih bića, kao i procese koji se vezuju uz nežive predmete - "način" na koji se stvari mijenjaju.

Zemlja[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Zemlja

Zemlja je jedina poznata planeta na kojoj postoji život. Zemlja je evoluirala kroz geološke i biološke procese, čiji su tragovi još uvijek prisutni. Starost Zemlje se procjenjuje na 4,55 milijardi godina.

Život[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Život
Glavni članak: Biosfera

Iako ne postoji univerzalna definicija života, generalno se podrazumijeva da je biološka manifestacija života karakterisana organizacijom, metabolizmom, rastom, adaptacijom, odgovorom na stimulanse i reprodukcijom. Za život se jednostavno može reći da je karakteristično stanje organizama.

Materija i energija[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Materija
Glavni članak: Energija

Neke nauke posmatraju prirodu kao materiju u kretanju, za koju važe određeni zakoni. Iz tog razloga, jedna od fundamentalnih nauka je fizika. Danas se smatra da vidljivi dio materije svemira čini svega 4% od ukupne mase. Za ostatak se vjeruje da 23% čini tamna materija, a 73% tamna energija. Egzaktna priroda ovih fenomena još nije poznata i predmet je istraživanja.


Ovako izgleda priroda:[uredi | uredi kod]

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]