Šablon:IČ – Pterodactylus

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Pterodactylus (od grčkog πτεροδάκτυλος, pterodaktulos, što znači "krilati prst") rod je pterosaura čiji se pripadnici često nazivaju pterodaktilima. Bio je prvi koji je identificiran kao leteći gmaz i imenovan. Njegovi fosilni ostaci uglavnom se mogu pronaći u solnhofenskom vapnencu u Bavarskoj (Njemačka), koji je nastao u kasnojurskom periodu (rani tithonij), prije između 150,8 i 148,5 miliona godina, mada su djelići skeleta pronađeni u ostalim dijelovima Evrope i u Africi. Bio je mesožder i vjerovatno se hranio ribama i ostalim malenim životinjama. Kao i kod svih pterosaura, krila kod Pterodactylusa sastojala su se od kožne i mišićave membrane koja se protezala od njegovog izduženog četvrtog prsta do zadnjih udova. Iznutra su kao potpora služila kolagenska vlakna, a izvana keratinski grebeni.

Njegov naziv potiče od grčkog pteron (πτερόν, "krilo") i daktylos (δάκτυλος, "prst") i odnosi se na način na koji je jedan veliki prst pružao potporu cijelom krilu. (Cijeli članak...)

Recentni izabrani članci: Katinjski masakr – Britanska monarhija – Hipoteza o multiregionalnom porijeklu modernog čovjeka

ArhivaPrijedlozi