Wikipedija:Zahtjevi za oduzimanje administratorskog statusa/Arhiva 2

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Edgar Allan Poe

Donja rasprava je zaključena. Nemojte je mijenjati. Naknadne komentare ostavljajte u novom odjeljku ove stranice ili na odgovarajućoj stranici za razgovor.


Kontekst: nemoguće je postići lokalni konsenzus na sh.wikipediji o bilo kojem pitanju u vezi sa starim administratorima. Projekt de jure ima oko 170 aktivnih članova. Kada se radi o korisnicima koji su aktivni dnevno, to je bliže 10 i većina njih su sysop, rollbackeri itd. U ovakvoj situaciji, gdje ostala 3 ili 4 admina. ne žele biti opozicija svom kolegi, iz bilo kojeg razloga, urednici se suočavaju s strašnim problemima.

Urednici koji se, kako znaju i umiju, postave kao opozicija samovolji i proizvoljnom tumačenju pravila i smjernica bivaju stavljeni na stub strama, etiketirani, prijavljivani, blokiran po mjesec dana bez mogućnosti zahtjeva za odblokadu, i to za po neki komentar koji se ne svidi uredniku.

Edgar Allan Poe ima velikih WP:OWN problema.

Urednik je i ranije bio tema odnosno uzrok sličnih problema, gdje se takođe koristio pozivanjem na glasanje protivnom pravilima projekta.

On koristi nepravilno i potpuno pogrešno svoja admin. prava na svakom uglu i često uklanja tuđe komentare jednostavno zato što mu se ne sviđaju. Samo tako.

Ono s čime se suočavamo ne odnosi se na probleme vezane za sadržaj ili nesporazume koji su sastavni dio uređivanja, već na široku zloupotrebu administratora. alati, edit warring i glavni WP:BULLY patern.

Svjestan sam da bi moglo izgledati kao da frustrirana urednik "hoće pravdu", ali to nije slučaj. Nije nam dopušteno uređivati ovaj projekt, uglavnom. Zašto? Nekome se to ne sviđa.

Što se mene tiče, ne blistam u svakoj raspravi i bio sam isprovociran ili sam bio preoštar dva-tri puta, pogotovo na pitanja o protivljenju apsolutizmu, diskriminaciji i revizionizmu, ali molim vas, zamislite da uređujete dok netko doslovno čeka najmanju grešku da vas banuje na mjesec dana i pritom vas vrijeđa. Tako ponekad izgleda uređivanje na sh.wiki. Djeluju, čini se, ne bukvalno, ali kao mali klan na otoku i svaki "autsajder" koji nešto promijeni ubrzo biva napadnut, vraćen i stjeran u kut. Neki administratori na projektu sh.wiki manje-više rade dobar posao, ali ovaj urednik doprinosi već 10 godina i prilično lako dominira ovim malim projektom.

EAP-ov tipični modus operandi je optužiti druge da su šovinisti, nacionalisti, da žele otcijepiti teritorij druge nacije, zlonamjerni provokatori itd. To je "svi vi remetiioci, nema moje krivnje" igra s njim. Taj pristup uvijek iznova gura urednike od projekta. Kad nema argumenata za iznijeti, pingat će jednog ili dva urednika koji su mu "prijatelji" i bit ćete uvučeni u scenarij vrste "dobar policajac-loš policajac". Na moja pitanja na sopstvenoj SZR kao i na dvije ranije molbe za intervenciju drugih administratora i pomoć, nije bilo odgovora, umjesto toga ja, kao urednik bez ikakvih uredničkih prava i sa svojih 300 izmjena, bivam označen kao "dr. Evil". Logika? Nema je. — Sadko (riječi su vjetar) 20:12, 16 august 2023 (CEST)

Rasprava traje sedam dana. Ovo će biti dugačak post, ali budite iskreni sa mnom, siguran sam da nikada niste vidjeli ovako nešto, barem ne skoro.

Glasovi

  1. Okrugao crveni znak s minusom Protiv — mogu se upustiti u višesatnu analizu svake pojedine napisane primjedbe ali to mi nema smisla. Da imamo sva ta pravila, smjernice, arbitražne sankcije, itd. kao i veću uredničku bazu kojima raspolažu veće Wikipedije ovi bi se slučajevi puno elegantnije i brže rješavali. Istina, mi administratori u ovom trenutku na sh.wiki dosta toga radimo na svoju procjenu i ruku, kuda zbog manjka stranica o tim smjernicama, kuda zbog manjka aktivnosti drugih administratora i urednika na projektu. Kolektivno, optužbe mi se čine preslabe za ikakvu akciju sem zamolbe da pokuša pristupati svemu ovome taktičnije. Mislim da je riječ o administratoru koji s tolikim iskustvom i teretom na svojim leđima nema vremena/živaca da se pravi lud, čovjek zna reći kako stvari stoje i što misli, no ne vidim kršenje ikakve procedure u njegovim akcijama pored takvih komentara. Za svoje odvažne administratorske akcije često cima ostatak adminske ekipe, bilo tijekom akcije, bilo tijekom spora o akciji. Primjerice, ovdje se ne radi o izjavi da administratori odlučuju što ima pravo biti u članku, već se radi o izjavi da administratori odlučuju što je ili nije prema pravilima projekta, što je točno. Kolega Inokosni organ je ispod to sve opisao malo poetičnije, no nalazim se u njegovim pozivima na konstruktivan rad (doduše, neki drugi po izgledu imaju drukčiju definiciju "konstruktivnosti"). – Vipz (razgovor) 09:15, 23 august 2023 (CEST)
  2. Okrugao crveni znak s minusom Protiv – Stavljajući na stranu to što je prijedlog podnesen iz čistog revanšizma, ne mogu podržati ovu radikalnu mjeru. Uprkos tome što se i ja ne slažem s ponekim komentarima, postupcima i administratorskim akcijama – i smatram da je drugačiji, uljudniji prostup poželjniji u danoj situaciji – ne vidim sistematsku zloupotrebu administratorskih ovlaštenja. Smatram da je većina postupaka učinjena za dobrobit projekta i ni u kakvoj lošoj namjeri, a većina "grešaka" bila je nenamjerna i rezultat uzavrele atmosfere na projektu te tereta koji se u takvim situacijama baca na administratore. Kao što je Vipz spomenuo, očekujem ubuduće samo odmjereniji pristup u ovakvim situacija. – Aca (razgovor) 13:46, 27 august 2023 (CEST)

Komentari

Mislim da ovo nema smisla, jer administratori neće jedni drugima proturječiti dok god ih je premalo i trebaju čak i srednje loše da rade na ophođenju i održavanju (isto je i sa prešutnim paktom na HR). Situacija na (pre) malim Wikipedijama će se promijeniti tek kada postanu skoro potpuno irelevantne kao prevodi i prepisi općih sadržaja (jer će to ići automatski), a razvoj novih lokalnih sadržaja postane glavni, ako ne i jedini fokus. Do tada ostaje pravilo psećeg označavanja teritorija. --Zblace (razgovor) 09:42, 19 august 2023 (CEST)

pod naslovom: Nešto za trun ozbiljnije :) – a ne previše
Po pitanju premalih wikipedija: od Portugalske i Perzijske na dolje sve su to zavičajske enciklopedije a, na primjer, Cebuano i Waray ja uopće ne znam ni gdje se govore, dok Egipćanski arapski je zanimljiv pojam fragmentacije jer to znači da još nedostaju wiki na Alžirskom, Tuniškom, Libijskom, Omanskom, Yemenskom, Jordanskom, Palestinskom, Libanonskom i Sirijskom. Pošto neki ovdje zagovaraju tako snažno prava na samoopredjeljenje i zatim borbu protiv najbližeg susjeda (zato što susjedova kuća zaklanja moj vrt od sunca), želim vas vidjeti kada ćete napokon postaviti na meti zahtjev za Palestinsku wikipediju. Ili Tunišku, recimo. To iz čiste intelektualne koherencije. Isto tako, neki su se nedavno borili protiv Crnogorske wikipedije zato što balkanizira i fragmentira wikipediju, a sa druge strane zagovaraju nacionalna stajališta koja su klica i korijen tog istog regresivnog procesa podjele do atoma. Dakle, imamo provincijalski duh kao krajnji povod pojedinca a poslije evo ga, čika je danas paradno obučen i došao je nas svečano podsjetiti na opća pravila, procedure, i kako nismo transparentni, kako smo autokrati i ne znamo ništa.
Ta inkoherencija se inače svodi na priče pojedinaca koji imaju želju (a u nekim slučajevima i osobni interes) da izraze svoje stajalište, zatim se sukobljavaju sa mišljenjima drugih, te kada ih netko blokira onda krenu u napad («nisam zadovoljan i zato vam zamijerim po cijeloj liniji»). Iz toga razloga imamo tolike sukobe i perfidne napade zamotane u lepršavom parlamentarnom leksikonu. Mislim, ako ste ikada igrali u nekoj sportskoj ekipi i ste se na taj način ponašali prema drugima, onda je vaša ekipa imala loše rezultate a vi ste jednostavno loš igrač, pa makar se vi zvali CR7. Ispričavam se zbog nogometnog primjera. Vjerujte mi, ovdje treba više konstruktivnog rada nego borbe za prijestolje. Kolega Poe je ponekad tvrd, ali njegova vrijednost će se uzeti u obzir od dana kada netko od vas bude ovdje proveo isto vrijeme i bude u istoj mjeri dao od sebe ovom projektu. A po mišljenju nekih s vana, ovaj projekt je trebalo već davno zatvoriti.
Ja vas pozivam na konstruktivan rad. Mi nećemo promijeniti wikipediju niti ovaj svijet, ali zajedno možemo postići male dobre rezultate. Treba nam dobre volje, umjerenost, strpljenost a vjerujem da svatko može pomoći i biti koristan. I na primjer: zašto da ne budemo mudri već jednom? Zašto se ne stavimo, iz čiste igre, napisati kolegijalno vrsne članke kojima ćemo dati oblik za hr.wiki, bs.wiki, sh.wiki i sr.wiki? Dobre poučne članke sa provjerenim izvorima, na kojima bismo zajedno radili, mjesto da vodimo Star Wars borbe za hrvatopediju i za srbopediju. I ne pričam da radimo na članku Kosovo, jer će se tu okupiti cijela velika akademija buzdovana da ispravlja krive Drine, nego govorim o jednostavnim stvarima. Recimo: kuća.
Drugi prijedlog: zašto se ne stavimo kolegijalno i koherentno čistiti historijske laži, tendencijozne izjave i provokacije sa naših wikipedija? Možemo si postaviti zajednički pravac protiv otrovnih ponašanja.
Treći prijedlog: zašto ne počnemo sakupljati više originalnih slika sa bhs prostora na commonsu? Jeste, pravila su stroga, ali možemo na tome raditi.
Ako ste za to, od mene imate otvorena vrata. Za sve ostalo gore navedeno (vidi nedavne borbe na Administratorskoj tabli), gluh sam na oba uha, slijep sam na oba oka. Sa iskrenim poštovanjem. – Inokosni organ (razgovor) 22:22, 21 august 2023 (CEST)
@Inokosni organ pretpostavljam da nešto od gore napisanog ide mene? Što konkretno? --Zblace (razgovor) 18:50, 22 august 2023 (CEST)
@Zblace: Vrlo konkretno, afera oko zadruga je dovela do svađe dok, sa moga skromnog stajališta, nije ništa strašno ako šahovski klub iz Ciglenice nema svoj članak na wikipediji, čak wikipedija koju neprestano uzimamo za primjer (en.wiki) redovito briše takve slučajeve. Možda je ta afera otišla predaleko a mogli smo ići naprijed i konstruktivno(vidi gore) surađivati. – Inokosni organ (razgovor) 23:21, 22 august 2023 (CEST)
@Inokosni organ zadruga? Molim linkaj - ništa ne povezujem...o čemu bi trebao. – Zblace (razgovor) 06:26, 26 august 2023 (CEST)
@Zblace: Imali smo tešku raspravu kada smo na projektu obrisali nekoliko članaka o manjim Zadrugama u Hrvatskoj. Ako se ne varam, to je bilo nedavno. – Inokosni organ (razgovor) 14:03, 26 august 2023 (CEST)
OMG @Inokosni organ, nije to bila nikakva artikulirana i informirana rasprava već drljanje i protu-napadanje na civilni sektor, jer većina admina ovdje nema temeljna znanja o istom. Ti recimo sad potvrđuješ da ne razlikuješ zadruge i udruge, a E.A.P. ni zagrebačke institucije (što je POGON) u javno-civilnom partnerstvu... Vipz se nešto trudio ali više u obranu E.A.P. jer po tim kriterijima puno brže i urgentnije bi trebalo obrisati većinu ove Wikipedije. Anyway...drago mi je da bar priznaješ eksplicitno ovdje namjensku gluhoću i sljepoću, a žao mi je da vrijeđaš respektabilne kulturne institucije i organizacije u usporedbi sa (nadam se fiktivnim) šahovskim klubom iz Ciglenice. To nije OK...ali eto vas tamo. – Zblace (razgovor) 11:07, 27 august 2023 (CEST)
Okej. Meni nije cilj vrijeđati nikoga, možda se slikovito izražavam ali tu ima činjenica koje vrlo teško preskačem. Ja ne bih nikada (ama nikada) napisao članak o mome bivšem judo klubu u Italiji, iako su u njemu odrasla dva/tri europska prvaka. Zašto? Zato što Wikipedija nije imenik. Da budemo iskreni, ne razumijem se u pravnom leksikonu bhs prostora, jer na tome prostoru nisam obrazovan. Niti sam studirao pravo. Pogledao sam, to bi kod nas bilo razlika između associazione (ili tobože associazione senza fine di lucro) i s druge strane cooperativa ili točnije società cooperativa. To ne mijenja suštinu stvari: Wikipedia ist kein Telefonbuch. Naravno da možemo citirati zadruge i udruge unutar teksta jednog članka, ali ne kao predmet teksta jednog zasebnog članka. Mislim, to nisu moja pravila koja sam ja izmislio, možda je ovdje jasnije. Uostalom kada ukazuješ na pravno razlikovanje između zadruga i udruga, meni to digne jednu obrvu dok druga ostaje na svome mjestu. To ti je kufer za duplim dnom, jer jedne i druge de facto imaju svoje interese na tržištu, samo se razvijanje tih interesa drugačije oblikuje i drugačije predstavlja na javnoj sceni. Sjećam se jedne uzbuđavajuće ankete o kako se dobro zarađuje putem non-profit udruge. Nemam ništa protiv taktvih ustanova, čak njihov rad podržavam i cijenim, one su neophodne za zdravlje jednog suvremenog socijalnog tkiva, ali Wikipedija nije vitrina/izlog na javnom trgu, nije i ne može biti prostor za branding, niti privatni niti javni / polu-javni / slobodno udružavajući itd. Naravno, postoje iznimke, a to se odnosi na one ustanove koje su snažno označile i ocrtale historiju jednog značajnog prostora. Ako imaš prijedlog za jednu "iznimku", slobodno izloži sa pratnjom dobrih izvora. Možda se ne slažemo, ali ja vidim stvari ovako. – Inokosni organ (razgovor) 14:42, 27 august 2023 (CEST)
@Inokosni organ gle fakat sam odustao od ispravljanja krivih Drina ovdje...
Svak ima pravo na selektivno (ne)znanje, (ne)gledanje i (ne)slušanje, ali svaki argument o objektivnosti i pravilima SH meni zvuči kao da je napisan od NADREALISTA u 80tim za potrebe nekog skeča, kad vidim da je ovaj članak o vrlom i relevantnom RADELJIĆu amenovao skoro svaki admin SH Wikipedije +prešutio neopravdano brisanje E.A.P. jer osim ignoriranja, važno je i brisanje tragova.
U tom smislu si potpuno u pravu _SIGURNO_ se ne slažemo, ali se možda usput i svi lažemo ;-p
--Zblace (razgovor) 08:32, 3 septembar 2023 (CEST)
Situacija na (pre) malim Wikipedijama će se promijeniti tek kada postanu skoro potpuno irelevantne kao prevodi i prepisi općih sadržaja (jer će to ići automatski): još enciklopedistika ni propala! Kolikogod se veselio napretku automatizacije, nema prospekta za dovoljno napredan prevodilac sadržaja (Googleov privatiziran prevoditelj koji iza sebe ima toliko kapitala za svoj razvoj često radi banalne prijevode srpskohrvatskog) dok nas 18~20 milijuna štokavaca (and counting down) na istome jeziku raspravljamo govorimo li istim jezikom ili ne. Da, između velikih i jednostavnijih jezika ovo možda postane stvarnost. Nama nema spasa do udruženja snaga; zajedno smo jedanaesti najveći jezik u Europi, ravno iza rumunjsko(-moldavsko)g, a zasebno smo četiri i po čevapa bez lepinje. – Vipz (razgovor) 10:54, 23 august 2023 (CEST)
@Vipz Wikipedija nikad nije bila samo enciklopedistika, a niti je enciklopedistika ono što je bila kada je Wikipedija nastajala. Googlov prevoditelj nije ni jedini ni najkvalitetniji primjer sa (južno) slavenskim jezicima.
Fino da razmišljaš o ideji zajedništva u regiji utopistički, ali u praksi osim SR ostale Wikipedije imaju veće ubrzanje propadajućih sadržaja nego razvoja novih (izuzev možda nogometnih transfera ;-), a broj aktivnih i produktivnih urednika je...znaš i sam. Sretno! – Zblace (razgovor) 06:35, 26 august 2023 (CEST)
@Zblace: zainteresiran sam saznati o boljim prevoditeljima sa (južno) slavenskim jezicima, kao i daljnjoj diskusiji — SZR mi je otvorena. – Vipz (razgovor) 13:17, 27 august 2023 (CEST)
Gornja rasprava je zaključena. Nemojte je mijenjati. Naknadne komentare ostavljajte u novom odjeljku ove stranice ili na odgovarajućoj stranici za razgovor.