Viktor Talalihin

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Viktor Vasiljevič Talalihin
Виктор Talalihin 1941. godine
Виктор Talalihin 1941. godine
Виктор Talalihin 1941. godine
Karijera
Čin potporučnik
Važnije bitke Zimski rat
Veliki domovinski rat

Viktor Vasiljevič Talalihin (rus. Ви́ктор Васи́льевич Талали́хин, 18. septembar 1918 - 27. oktobar 1941) bio je sovjetski vojni pilot, poznat kao jedan od prvih sovjetskih lovačkih asova u Drugom svjetskom ratu, odnosno po prvom uspješnom izvođenju noćnog taraniranja u historiji ratovanja.

Talalihin je prije nego što se priključio sovjetskom ratnom zrakoplovstvu radio u Moskovskom mesnom kombinatu, gdje je završio tehničku školu. Godine 1938. je završio Vojnu zrakoplovnu školu u Borisogljebsku i dobio čin zrakoplovnog potporučnika.

Talalihin je sudjelovao u ratu protiv Finske kao pilot lovačkog aviona I-153, te je do kraja sukoba uspio srušiti četiri finska aviona. Na početku rata sa Njemačkom je služio kao zamjenik komandanta 177. lovačkog puka.

Kada su noću 7. augusta 1941. godine su njemačke zračne snage pokušale bombardirati Moskvu, Talalihin je oborio njemački bombarder He-111 tako što se zabio u njega sa svojim lovačkim avionom I-16, odnosno izveo taraniranje. I njegov vlastiti avion je tada srušen, ali je Talalihin prethodno iskočio sa padobranom. Za svoj pothvat je već sljedeći dan dobio odren Heroja Sovjetskog Saveza.

Poginuo je nekoliko mjeseci u borbi sa njemačkim zrakoplovstvom na prilazima Moskvi. Prije toga je uspio oboriti još četiri neprijateljska aviona.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]