Veliki Prolog

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Veliki Prolog
Veliki Prolog na mapi Hrvatske
Veliki Prolog
Veliki Prolog
Veliki Prolog na karti Hrvatske
Regija Dalmacija
Županija Splitsko-dalmatinska županija
Općina/Grad Vrgorac
Geografske koordinate
 - z. š. 43.178 N
 - z. d. 17.370 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 493
Pošta 21277 Veliki Prolog
Pozivni broj +385 (0)21 606
Autooznaka MA

Veliki Prolog je naselje u blizini Vrgorca. Nalazi se na samoj granici između Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Također samo mjesto leži i na granici s Bosnom i Hercegovinom. Mjesto je došlo u središte pozornosti za vrijeme sniježne oluje u Europi 2012. kada se smatralo najpogođenijim mjestom u Hrvatskoj.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Veliki Prolog ima oko 500 stanovnika. Za razliku od brojnih ostalih naselja, stanovništvo Velikog Prologa se povećava. 99% stanovništva je rimokatoličke vjere i hrvatske nacionalnosti. Veliki Prolog je i središte župe Dusina-Veliki Prolog. Na Velikom Prologu postoji crkva Blažene Djevice Marije, a u ovom mjestu posebno je značajan blagdan Velike Gospe.

Obrazovanje[uredi | uredi kod]

Na Velikom Prologu već dulji niz godina postoji osnovna škola koja djeluje kao područna škola vrgoračke škole.

Gospodarstvo[uredi | uredi kod]

Većina stanovništva Velikog Prologa bavi se poljoprivredom a najpriznatije su kulture rajčice, jagode i vinova loza.

Kulturne i vjerske manifestacije[uredi | uredi kod]

Veliki Prolog jako je bogat vjerskim manifestacijama. Naširoko je poznata procesija Velikog petka, što je ujedno i najveći skup u ovom kraju. Također je poznata i proslava blagdana Velike Gospe, na koju je organiziran veliki sajam, a navečer i koncert. Od ostalih manifestacija poznata je ona o Saboru Šalinovića koja se održava od 2007. sa ciljem da se na jednom mjestu okupe svi sa prezimenom Šalinović, koje je ujedno i najzastupljenije prezime u ovom kraju.

Zanimljivosti[uredi | uredi kod]

  • Iako je Veliki Prolog službeno u Hrvatskoj, mali dio mjesta se nalazi u Bosni i Hecegovini što je jasno označeno granicom.
  • Veliki Prolog je površinom najveće naselje u Vrgoračkoj krajini jer obuhvaća naselja od polja Jezera, pa sve do Rastoka na drugoj strani.