Varijabla

Izvor: Wikipedia

Promenljiva (varijabla) može predstavljati:

  • Promenljivu u matematici — veličinu označena simbolom koji može da se zameni bilo kojim članom jednog skupa
  • Promenljivu u programiranju — imenovanu memorijsku lokaciju koja je podobna za skladištenje određenog podatka. Za razliku od istoimenog pojma u matematici, promenljiva u programerskom smislu nije apstraktan pojam već u svakom trenutku izvršenja programa sadrži tačno određenu, konkretnu, vrednost koja se u svakom trenutku može zameniti drugom.
  • Promenljivu u psihologiji — U psihologiji i drugim društvenim naukama, varijabla je klasa pojava ili osobina koje se menjaju i pojavljuju u najmanje dva modaliteta. Prema njenoj funkciji u određenom istraživanju, varijabla može biti zavisna i nezavisna. Jedna od prednosti vršenja eksperimenta na psihološkoj bazi je ta da možemo da menjamo (variramo) uslove odvijanja neke pojave i upravo ti uslovi su nezavisna varijabla, a ono što će se zavisno od njih menjati je zavisna varijabla.

Reference[uredi - уреди]

Ovaj članak, ili jedan njegov segment, izvorno je preuzet iz knjige Ivan Vidanović "Rečnik socijalnog rada" uz odobrenje autora.

Višeznačna odrednica Ova strana je razvrstavanje za više pojmova označenih jednim nazivom.
Opis ovih pojmova treba da je kratak. Da sadrži poveznice prema samo jednoj, nezamjenjivim nazivom označenoj odrednici. Ako ste ovdje stigli poveznicom sa druge vikipedijine odrednice, vratite se tamo i promijenite tu poveznicu na jedan od pojmova iz gornje liste.