Vaganska pećina

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vaganska pećina
IUCN kategorija III (spomenik prirode)
LokacijaVitorog planina
Najbliži gradŠipovo
Površina0,12 km² (0 mi² )
Osnivanje13.03.2013.[1]
UpraviteljOpština Šipovo
http://www.sipovo.net/

Vaganska pećina je pećina 20 km od Šipova, u Republici Srpskoj, BiH. Nalazi se u sjeveroistočnom dijelu planine Vitorog, iznad sela Vagan, na nadmorskoj visini od 920 m.

Dugo je služila čobanima kao utočište od vremenskih nepogoda, ali je posljednjih godina postala interesanta zbog turizma. Pod zaštitom je od 1970. godine.

Morfologija[uredi | uredi kod]

Pećina je kraškog porekla izgrađena od mezozojkog krečnjaka, a predstavlja fosilni kanal nekadašnjeg podzemnog toka kojim su se vode sa Kupreškog polja (Mrtvica) drenirale prema vrelu rijeke Janj. Vaganska pećina sastoji se od sedam dvorana i kanala, nazvanih imenima iz istorije i tradicije šipovačkog kraja: Čobanska dvorana, Lisičiji kanal, Galerija Simele Šolaje, Janjski kanal, Svečana dvorana, Dvorana divova, Ponorski kanal i Dvorana Rade Marijanca. Dužina glavnog kanala je oko 200 metara i na njegovom kraju se nalazi velika količina odronjenog materijala i pećinskog nakita. Ukupna dužina svih kanala je 420 metara. Širina glavnnog kanala je od 8 – 10 m, a visina od 1 do 15 m.

Pećina je izuzeno bogata pećinskim nakitom, posebno velikim saljevima na zidovima i brojnim stalaktitima na stropu pećine. Brojni su i pećinski stubovi od kojih mnogi imaju značajne dimenzije. Velike površine pećine pokrivene su i stalagmitskim pločama i stalagmitima. Posebno se po bogatstvu pećinskog nakita izdvaja središnja dvorana, duga 58 metara. Boje pećinskog nakita kreću se od bijele do crvene (radi otopljenih oksida željeza), do sive i crne (radi mangana), koje preovladavaju. [2]

Stanište je nekoliko vrsta slijepih miševa: Barbastella barbastellus, Myotis bechsteinii, Myotis emarginatus и Rhinolpphus ferrumequinum.

Zaštićeno područje[uredi | uredi kod]

Vaganska pećina je proglašena za zaštićeno podruje, slijedećih karakteristika:

Reference[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 „Odluka o zaštiti spomenika prirode "Vaganska pećina"”. Službeni glasnik Republike Srpske, broj 21, 13.03.2013.. Pristupljeno 10.10.2021. 
  2. Mr.Jasminko Mulaomerović, Ivo Lučić, dr. Jasmina Osmanković –Sarajevo, 2008 -KRŠ I PEĆINE BOSNE I HERCEGOVINE

Vanjske veze[uredi | uredi kod]