Uslovni model

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Uslovni model je apstraktni model koji opisuje uslovne mehanizme sistema. Model mora izraziti više od korelacije, jer korelacija ne uključuje uzročnost.

Judeja Perl definiše uslovni model kao naručenu trojku , gde je U skup ekogenih varijabli čije su vrednosti određene faktorima izvan modela; V je skup endogenih varijabli čije su vrednosti određene faktorima unutar modela; i E je skup strukturnih jednačina koje predstavljaju vrednost svake endogene varijable u funkciji vrednosti drugih promenljivih u U i V. [1]

Dijagram uzroka[uredi | uredi kod]

Dijagram uzroka predstavlja grafički alat koji omogućava vizualizaciju uzročnih odnosa između promenljivih u uzročnom modelu. Tipičan dijagram uzroka će sadržati skup varijabli (ili čvorova) definisanih kao da su predstavljeni u okviru modela. Svaka promenljiva u dijagramu treba da bude povezana strelicom sa drugom promenljivom sa kojom ima uzročni uticaj - vrh strelice ocrtava pravac ove uzročne veze, na primer, strelica koja povezuje promenljive A i B sa strelicom na B ukazuje na vezu kojom (svi ostali faktori su jednaki) kvalitativna ili kvantitativna promena u A može izazvati promenu u B.

Dijagrami uzroka uključuju dijagrame uzročne petlje, dijagrame aciklične režije i Išikava dijagrame.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Pearl, Judea (2000).

Literatura[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]