Ukšin Hoti

Izvor: Wikipedia
Ukšin Hoti

Ukshin Hoti

Ukšin Hoti (Ukshin Hoti, 1943 Velika Kruša - † nepoznat) je bio profesor Prištinskog univerziteta i mirovni aktivista.[1] Nestao je tokom rata na Kosovu 1999. godine.

Život[uredi - уреди]

Ukšin Hoti je rođen 1943. godine u mestu Velika Kruša, u opštini Orahovac. Studirao je Filozofski fakultet Univerziteta u Prištini. Po završetku obrazovanja, radio je kao univerzitetski profesor u Prištini. U vreme studenskih demonstraija 1981. godine u Pristini bio na dužnosti Pokrajinskog sekretara Socijalisticke Pokrajine Kosove [SAPK] za odnose sa inostratnstvo. On nije osudio demonstraije već je rekao da studenti imaju pravo da traže unapredjenje statusa Kosova u republiku. Kratko vreme je bio vođa Partije nacionalnog jedinstva (Unikomb), dok nije uhapšen 17. 05. 1994 od strane Miloševićevog režima, i osuđen na pet godina robije zbog političke deklaracije koju je nosio u džepu.[3] U završnici svog suđenja Uksin Hoti se obratio Sudskom veću rečima:

 „Vi ste osudili slobodno mišljenje.“

(―) Zavreme bombardovanja FRJ Hoti je bio na izdrazanje kazne u Sremskoj Mitrovici, medjutim naredbom Ministrau unutrasnjih poslova Srbije, Dragoljub Jankovica on i mnogi drugi zatvorenice za tkz “politićki delikt” prebace u zatvor u Dubravi u blizini Istoka – Peć. Trebalo da bude pušten iz zatvora 17. maja 1999. u ponedeljak. On je otpušten 16 maja u nedelju [neuobićajno otpuštanje u nedelju]. Dana 17/04/1999. god. njegov branilac [dr. Husnia Bitić]je obavestio nadležne organe u zatvoru Srenska Mitrovica da na dan otpuštanja Hoti-ja iz zatvora on će doći po njega da ga vozi do njegove kuce. Receno mu je da telefonira prvog radnog dana posle prvog maja. Dana 04. maja avokatu je rečeno da je Hoti prebaćen u Niš. Kada je zvao zatvor, rekli su mu da je on transformiran za Dubravu, blizu Istoga kod Peći. Istog dana branilac je pisao Ministarstvu pravde da Hoti ne bude otpušten iz Dubrave, već da ga prebace u nekim od zatvora u Srbiji, troškove prevoza da fakturišu na račun branioca, jer će ga prevoziti u Temerin kod Novog Sada gde će preivremeno boraviti do okončanja bombardovanje. Istog dana je slićan zahtev je predao i u kabinetu Predsednika Republike Srbije, gospodine Millan Millutonovica, a sutradan dan pismo sliće zadržine je u ime Ukšinove sestre, branilac je predao takodje u kabinetu Predsednika Millutinovića. Nažalost ove aktivnosi nisu dali rezultate

Dela[uredi - уреди]

Napisao je nekoliko knjiga i eseja, između ostalog:[2]

  • Od politike hladnog rata do detanta, 1976.
  • Politička filozofija albanskog pitanja, 1998.

Izvori[uredi - уреди]