Aktivizam

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Aktivizam u najširem smislu označava nečiji stav prema kome je bilo čiji pogled na svijet, odnosno ideologija ili teorija bezvrijedna ukoliko je osoba ne nastoji primijeniti u praksi, odnosno kroz akciju provesti ili pokušati provesti političke, ekonomske, kulturne ili ekološke promjene koje se s takvim idejama u skladu.

U užem smislu se pod tim podrazumijevaju sve djelatnosti u skladu s aktivističkim stavom, a osobe koje ih promiču se nazivaju aktivisti. Aktivizam se često vezuje uz djelatnosti ili teme koje izazivaju kontroverze i dijametralno oprečne stavove u nekom društvu. Tradicionalno se povezuje uz društvene pokrete i ideologije ljevice, iako postoje i aktivisti desničarske orijentacije.

Aktivizam se također tradicionalno povezuje s konceptom neslaganja (disidencija) u nekom društvu, odnosno aktivnošću protesta, ali može poprimiti razne oblike - od najjednostavnijih kao što su propaganda kod stanovništva i lobiranje kod vlasti, preko javnih skupova, političkih kampanja, demonstracija te raznih protestnih akcija kao što su bojkoti, štrajkovi, štrajk glađu, a koje u ekstremnim slučajevima mogu eskalirati u sabotaže i oružanu borbu.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]