Tuljan mjehuraš

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Tuljan mjehuraš
Status zaštite

Status zaštite: Osjetljivi (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Carnivora
Porodica: Phocidae
Rod: Cystophora
Nilsson, 1820.
Vrsta: C. cristata
Dvojni naziv
Cystophora cristata
(Erxleben, 1777.)
Rasprostranjenost tuljana mjehuraša. Područja parenja označena plavom bojom.

Tuljan mjehuraš (lat. Cystophora cristata) je arktički perajar koji živi samo u srednjem i zapadnom dijelu sjevernog Atlantskog oceana, s rasponom od Svalbarda na istoku do Zaljeva sv. Lovwrenca na zapadu.

Naziv roda Crystophora na grčkom jeziku znači 'onaj koji ima mjehur', zbog čudnog napuhanog privjeska na nosu odraslih mužjaka[1]. Zbog toga se i na srpskohrvatskom jeziku naziva tuljan mjehuraš.

Opis[uredi | uredi kod]

Odrasli mužjaci u prosjeku su dugi 2,74-3,04 metara, a teški su 408 kilograma. Spolni dimorfizam je izražen još od rođenja, pa su ženke znatno manje, u prosjeku su duge 1,83-2,14 metara, a teške su 317 kilograma[2]. Boja tuljana mjehuraša je srebrna, tijelo je posuto tamnim, nepravilnim mrljama. Glava je tamnija od tijela, na njoj nema nikakvih mrlja.

Odrasli mužjaci na čelu i nosu imaju izbočinu nalik na kapu, koja ne visi prema dolje, za razliku od izbočina kod morskih slonova. Ta izbočina izrasta kada muški tuljan dosegne starost od četiri godine[3]. Mužjaci mogu napuhati izbočinu, tako da bude veličine njihove glave.

Način života[uredi | uredi kod]

Od travnja do lipnja, nakon sezone parenja, ovaj tuljan putuje na velike udaljenosti u potrazi za hranom ili eventualno na kraju se okupe na zasebnim područjima na kojima se mitare od lipnja do kolovoza. Nakon mitarenja, ponovno se rasprše i traže hranu u kasno ljeto i jesen prije povratka na područja parenja u kasnu zimu. Glavna četiri područja na kojima se pare su: Zaljev sv. Lawrenca, istok Newfoundlanda, Davisov prolaz (između Grenlanda i sjeverne Kanade) i West Ice u blizini Jan Mayena[4].

Prehrana i prirodni neprijatelji[uredi | uredi kod]

Prehrana se uglavnom svodi na dubokovodne ribe kao što su škarpina, haringe, Grenlandska ploča, bakalar, kapelin, iverak, a tu su i lignje, hobotnica, škamp i dagnja. Kad traži hranu, roni do dubine od 100-600 metara, a u vodi može ostati i do 15 minuta, ali nađeni su i neki primjerci koji mogu roniti do 1000 metara čak i do sat vremena[5].

Prirodni neprijatelji ovom tuljanu su polarni medvjed i orka[6].

Potomci[uredi | uredi kod]

Mladi su tuljani pri rođenju dugi oko 1 metar, a teški 24 kilograma. Rađaju se na ledu od sredine ožujka do početka travnja. Tijelo im je škriljasto plavo-sive boje, a trbuh blijede kremaste boje. Ženke spolnu zrelost steknu s 3-6, a mužjaci s 5-7 godina[7]. Životni vijek ovim tuljanima je 30-35 godina.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. http://marinebio.org/species.asp?id=304
  2. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2010-11-30. Pristupljeno 2014-12-29. 
  3. http://thewebsiteofeverything.com/animals/mammals/Carnivora/Phocidae/Cystophora/Cystophora-cristata.html
  4. http://www.deepseawaters.com/hooded-seal.htm
  5. http://www.nmfs.noaa.gov/pr/species/mammals/pinnipeds/hoodedseal.htm
  6. William F. Perrin,Bernd Wursig,J. G. M. Thewissen: Encyclopedia of Marine Mammals
  7. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2009-06-16. Pristupljeno 2014-12-29.