Telemundo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Telemundo
Telemundo Internacional
Telemundo logo
TipTelevizijska mreža i distribucija
DržavaSAD
DostupnostSAD, Portoriko
OsnivačNBC Universal
Važni ljudiDon Braun, vlasnik
Vebsajtwww.telemundo.com


Telemundo (šp. Telemundo) je američka televizijska mreža na španskom jeziku, namenjena latinoameričkoj populaciji u Sjedinjenim američkim državama. Osnovana je 1954. godine u Portoriku, a 1987. godine se proširila i na teritorije SAD-a. Po veličini je druga televizijska mreža na španskom jeziku u SAD.

Telemundo Communications Group je deo NBC Universala na čijem se sedištu nalazi Don Braun.

Telemundo je u svetu najpoznatiji po proizvodnji i distribuciji telenovela. Međutim, u više navrata Telemundo je proizvodio telenovele, kao i svoje druge proizvode, uz pomoć svojih partnera RTI Colombie, Argos Comunicationsa, Cenpra i Promofilma.

Najuspešnije Telemundove telenovele su Skrivene strasti, Druga strana ljubavi, Valerija, Marina, Viktorija i Sponzoruše.

Najverniji Telemundov saradnik je RTI Colombia (Kolumbija) koja je prošle godine prodata i zvanično pridružena Telemundu uz novi naziv RTI Producciones.

Telemundo ima partnerske saradnje i sa poznatim američkim i evropski tv mrežama kao što su: TVN (Čile), Caracol (Kolumbija), Rede Globo (Brazil), Televisa (Meksiko), TVE i Endemol (Španija), i druge.

Telemundo godišnje u proseku proizvede od 4 do 6 telenovela. Trenutno se u Kolumbiji snima Los Herederos Del Monte, u Meksiku Amar de nuevo, a u Majamiju Aurora.

Večernja programska šema na Telemundu (mart 2011.)[uredi | uredi kod]

Termin emitovanja Naziv programa Žanr
7pm/6c Caso cerrado emisija
8pm/7c Aurora telenovela
9pm/8c Los Herederos Del Monte telenovela
10pm/9c La Reina del Sur telenovela

Telemundo Internacional[uredi | uredi kod]

Telemundo Internacional je deo Telemundo Networka i bavi se prodajom i distribucijom originalnih tv sadržaja na međunarodnom tržištu.

Telemundo Internacional je po uspešnosti međunarodne distribucije trenutno druga po redu kompanija koja se bavi distribucijom televizijskog programa na španskom jeziku.

Tokom 2008. godine njihovi proizvodi, koji uključuju telenovele, serije, specijalizovane emisije zabavnog karaktera, emitovani su u više od 100 zemalja sveta, sinhronizovani na više od 35 jezika, beležeći ukupno 46.500 sati emitovanja na televizijama izvan Sjedinjenih američkih država i Portorika.

Pored svojih proizvoda, Telemundo Internacional obavlja i međunarodnu distribuciju proizvoda TVN-a (Čile), Band-a (Brazil), kao i TVEa (Španija) na teritorijama Srednje i Južne Amerike.

Telemundo Internacional je takođe deo NBC Universala.