Spaček (bend)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Spaček
Muzički rad
Period aktivnosti1988. − 1998., 2013. − danas
Osnivanje1988.
Metković, Hrvatska
Žanrrock
Članovi
Trenutni članoviDragan Brnas − Fudo
Goran Martinac − Gogo
Goran Komazin − Meka
Jurica Bebić
Petar Batinović
Bivši članoviBranko Ćopić
Boris Fisher
Draženko Nižić
Krešo Volarević
Tonća Ilić
Ostalo
NagradeGlas Neretve, Top 1 Hit Depoa

Spaček je metkovski rock sastav osnovan početkom 1988. godine.

Povijest sastava[uredi | uredi kod]

Prvih godina Spaček je sastav koji svira na disco priredbama i rock gitarijadama u Metkoviću i okolici. Prvi uspjeh ostvaruju pobjedom na lokalnom festivalu pjevača amatera "Glas Neretve". Unatoč početku Domovinskog rata, iako mahom tinejdžeri, odlučuju se na nastavak rada, ratu usprkos, a dio njih i aktivnim sudjelovanjem u obrani Hrvatske.

Krajem 1992. u "nezavisnoj produkciji" izdaju prvi album Rat, vrijeme, ljubav... sa sedam najboljih pjesama iz dotadašnjeg djelovanja, objavljen na 500 kazeta. Usporedno s izdavanjem ove promotivne kazete Spaček nastupa na međunarodnom humanitarnom festivalu Lijepa naša namijenjenom izgradnji Doma invalida Domovinskog rata, u Münchenu, Augsburgu, Frankfurtu, te na kraju u Zagrebu u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

U ljeto 1993. godine svojim prvim spotom za singl "Prva Dama", Spaček zauzima prvo mjesto u tadašnjoj najrelevantnijoj nacionalnoj glazbenoj top ljestvici u emisiji Hrvatske televizije Hit depo.[1]

Odmah potom izlazi drugi album pod nazivom Zadrži dah, odbaci strah u izdanju diskografske kuće Amadeus II. Na albumu se pored drugih pjesmama nalazi i hit-pjesma "Neretvanska", koja je izvrsno primljena kod publike u Metkoviću, gdje postaje svojevrsna neslužbena himna grada Metkovića.

Nakon niza godina djelovanja i nastupa na mnogim manjim koncertima, Spaček se odlučuje na svoj prvi veliki promotivni koncert, koji se održao pred preko 2000 posjetitelja u gradskoj športskoj dvorani u Metkoviću.

Sredinom 1994. godine članovi Spačeka privremeno prestaju s radom zbog neodgodivih obveza prema vojsci i fakultetu.

Nakon tri godine, 1998., grupa je snimila singl CD sa spotom na hrvatskom i engleskom jeziku "Nosim ti ruže" ("Bringing You Roses").

Posebno zapažen nastup ostvaren je na Etnofestu Neum '98, obradom popularne narodne pjesme "Na Neretvu misečina pala" u suradnji s KUD-om Metković i akademskim glumcem Tomislavom Martićem.

U svibnju 2013. godine objavom singla "Most"[2] i koncertom pod nazivom Metkoviću, opet ću ti doći ... 20 godina poslije[3] Spaček se vratio na hrvatsku glazbenu pozornicu.

Diskografija[uredi | uredi kod]

Albumi[uredi | uredi kod]

Singlovi[uredi | uredi kod]

  • "Nosim ti ruže" ("Bringing You Roses") (1998.)
  • "Na Neretvu misečina pala" (1998.), objavljen na kompilaciji Etnofest Neum '98
  • "Most" (2013.)

Članovi sastava[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Prva dama, kanal sastava Spačeka na YouTubeu
  2. „'Spaček' predstavio novu pjesmu”. Arhivirano iz originala na datum 2014-07-18. Pristupljeno 2014-07-26. 
  3. „Spaček najavio veliki povratnički koncert i spektakl za pamćenje”. Arhivirano iz originala na datum 2013-03-30. Pristupljeno 2014-07-26. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]