Slapovi Niagare

Izvor: Wikipedia


Koordinate: 43° 04' 41" SG Š, 79° 04' 33" ZGD

Nijagarini vodopadi iz 1837. godine

Slapovi Niagare (engleski Niagara Falls) predstavljaju niz od tri vodopada na rijeci Niagari, smještenih u istočnom dijelu Sjeverne Amerike na granici između SAD i Kanade.

Iako ne naročito visoki, slapovi Niagare predstavljaju jedne od najširih i najmoćnijih vodopada na svijetu.

Poznati su po svojoj ljepoti te služe kao popularna turistička destinacija i izvor hidroelektrične energije. Na suprotnim obalama su smješteni gradovi-blizanci Niagara Falls, New York i Niagara Falls, Ontario.

Niagara, što znači "voda što grmi",naziv je koji su ovom moćnom slapu, koji dana tvori spektakularnu granicu između SAD-a i Kanade, nadjenuli američki Indijanci. Od jezera Erie rijeka Niagara mirno teče gotovo 56km, no u blizini jezera Ontario pretvara seu brzace koji užurbano jure prema kataraktu u magli vodene prašine i duga. potom slijedi dramatićan pad od otprilike 50metara u kojem se bujicauz grmljavinu strmoglavljuje u podivljahu pjenu kao da pada u ponor bez dna. Otok Goat, na rubu kaskade, rijeku dijeli na dva djela. Američki slapovi na istočnoj stranai tvore ravnu crtu dugu oko 300metara, a kanadski slapovi Horseshoe, (Slapovi potkove) dvostruko su duži i, kako im i ime govori, imaju oblik potkove.

Poveznice[uredi - уреди]


Geographylogo.svg Nedovršeni članak Slapovi Niagare koji govori o geografiji je u začetku. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.