Sinhalezi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sinhaleška mladenka

Sinhalezi ili Singali su etnička grupa koja čini većinsko stanovništvo na otoku, odnosno državi Šri Lanka.

Sinhaleza ima oko 15 milijuna. Većina ih je koncentrirana na Šri Lanci, ali postoji i značajna dijaspora od oko 320.000 pripadnika, uglavnom koncentrirana u državama Jugoistočne Azije, dok velike zajednice postoje i u Australiji, SAD i zemljama Evropske Unije.

Na osnovu lokalnih legendi, drevnog indijskog epa Ramayana, kao i nešto kasnijih budističkih kronika, historičari su došli do zaključka da Sinhalezi svoje porijeklo vode od indoarijskih osvajača koji su u 6. ili 5. vijeku pne. došli s indijskog kopna. Međutim, antropološka i genetska istraživanja pokazuju kako su se ti osvajači uglavnom stopili s dravidskim domorocima, odnosno kako Sinhalezi u sebi imaju primjesa mnogih drugih azijskih naroda, što ne iznenađuje s obzirom na važan položaj na pomorskim rutama i razvijene trgovinske i druge odnose.

Za etnički identitet Sinhaleza mnogo važnije je bilo prihvaćanje budizma, odnosno njegove Theravada varijante. Drugi važan faktor etničkog identiteta je i sinhala ili sinhaleški jezik.

Osim budizma, koga ispovijeda između 90 i 95 % Sinhaleza, druga najraširenija vjera je katoličanstvo, što je posljedica portugalske vlasti nad otokom. Također postoji i mala muslimanska zajednica, a često je i sinkretističko štovanje hinduističkih i lokalnih animističkih božanstava.

Sinhalezi se od mnogih naroda Južne Azije odlikuju sklonošću prihvaćanja naprednih ideja. Tako su se još u kolonijalno doba odlikovali relativno velikim stupnjem pismenosti. Zahvaljujući dobrom sistemu zdravstvene zaštite, prosječni životni vijek im je za zemlje Trećeg svijeta prilično visok i iznosi oko 72 godina. Sinhalezi su također vrlo brzo prihvatili ideje o ravnopravnosti spolova, pa je Sirimavo Bandaranaike postala poznata kao jedna od prvih žena-premijera u historiji svijeta.

S druge strane, Sinhalezi - koji uglavnom dominiraju zapadnim i južnim dijelom otoka - se često optužuju da svoj većinski status koriste na štetu manjinskih etničkih grupa, što je često bilo uzrokom velikih tenzija.

Od njih je najpoznatiji dugogodišnji krvavi sukob s tamilskom zajednicom na sjeveru i istoku otoka koji još uvijek traje.