Sima Yu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sima Yu
Suprug/a Wang Huifeng 王惠風
Potomstvo 司馬虨
Sima Zang, princ Ai od Muyanga 濮陽哀王司馬臧
Sima Shang, krunski princ Huaichung 懷沖太孫司馬尚
Puno ime Porodično ime: Sima 司馬
Osobno ime: 遹
Kurtoazno ime: Xizu 熙祖
Posthumno ime Krunski princ Minhuai 愍懷太子
Otac Car Hui od Jina 晉惠帝司馬衷
Majka Xie Jiu 謝玖
Rođen/a 278
Umro/la 300. (dob: 21–22)

Sima Yu (司馬遹) (278–300), kurtoazno ime Xizu (熙祖), formalno Krunski princ Minhuai (愍懷太子) bio je kineski krunski princ iz dinastije Jin.

Rodio se kao sin krunskog princa Sima Zhonga i Xie Ju, jedne od konkubina Sima Zhongovog oca cara Wua. Car Wu je svom sinu, koji je bio mentalno retardiran, namjerno prepustio jednu od svojih brojnih konkubina kako bi pred brak sa budućom Jia Nanfeng stekao nužna seksualna iskustva. Iz te veze se rodio Sima Yu kao jedini carev sin. Jia Nanfeng, koja je poslije rodila kćeri, je zbog toga mrzila svog posinka.

Car Wu je, svjestan mentalnih nedostataka svog sina, ozbiljno razmišljao o tome da prijestolje prepusti nekom drugom, ali ga je inteligencija njegovog unuka Sima Yua na kraju uvjerila da prepusti prijestolje Sima Zhongu samo zato kako bi jednog dana carem postao Sima Yu. Međutim, kada je Sima Yu odrastao, ispostavilo se da nema sklonosti prema učenju, te je sve vrijeme provodio u igrama. Takvo je ponašanje ohrabrivala njegova pomajka.

Godine 300. je Jia Nanfeng na podstrek Sima Luna organizirala atentat u kome je ubijen Sima Yu. Međutim, kasnije je je Sima Lun upravo atentat iskoristio kao izgovor za njenu vlastitu likvidaciju.