Segi wa tŏburŏ

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Segi wa tŏburŏ
Naslovnica engleskog izdanja prvog dijela knjige
Autor(i)Kim Il-sung (osporeno)
Originalni naslov세기와 더불어
Naslov prijevodaSjećanja: Kroz stoljeće
Država Sjeverna Koreja
Jezikkorejski
Žanr(ovi)autobiografija
IzdavačIzdavačka kuća RPK
Datum izdanja1992.
Stranica3,447
OCLC broj28377167
Dewey Decimal951.9303/092 B
LC klasifikacijaDS934.6.K5 A3 1992

Segi wa tŏburŏ (korejski: 세기와 더불어; srpskohrvatski: Sjećanja: Kroz stoljeće) je službena autobiografija Kim Il-sunga, osnivača i prvog vođe Sjeverne Koreje.

Sve do 60-ih godina, Kim Il-sung je poticao svoje revolucionarne suborce da pišu svoje memoare, koji su bili obvezno školsko gradivo u Sjevernoj Koreji. Međutim, kada je na vlast došao Kim Jong-il, Segi wa tŏburŏ je zamijenio drugo važno propagandno djelo, Hangil ppaltchisan ch'amgajadŭl ŭi hoesanggi, a sve s ciljem jačanja kulta ličnosti Kim Il-sunga. Kim Il-sung je tek 1974. objavio kako će pisati svoje memoare, a rad na njima započeo je 1992. godine, dvije godine svoje smrti, kada je njegov sin već bio preuzeo velik dio državničkih poslova. Izvorno su memoari trebali imati 90 poglavlja u 30 dijelova podijeljenih u pet tomova. Međutim, Kim Il-sung je prije svoje smrti uspio završiti samo prvih šest dijelova prvog toma, "Protujapanska revolucija", a još su dva dijela objavljena posthumno. Napisani dijelovi opisuju Kimov rani život te književne i religijske ideje koje su snažno utjecale na njega.

Segi wa tŏburŏ je kapitalno djelo sjevernokorejske književnosti te se smatra vrijednim, mada nepouzdanim uvidom u modernu historiju te zemlje u kasnom razdoblju japanske okupacije. Djelo otprilike obuhvaća period od 1912. do 1945. godine. Djelo se također smatra jednim od rijetkih primarnih izvora o Sjevernoj Koreji dostupnih na Zapadu te je vrlo važan izvor za sjevernokorejske studije.

Kasnije su se pojavile teze koje osporavaju Kim Il-sungovo autorstvo nad knjigom, smatrajući kako su ju pisali profesionalni pisci, a ne sam Kim.