Sandra Nurmsalu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sandra Nurmsalu
Lični podaci
Datum rođenja6. prosinca 1988.
Mjesto rođenjaEstonija Alavere, Estonija
(tada  Sovjetski Savez),
Zanimanjepjevačica, violinistica
Muzički rad
Period aktivnosti2004.—danas
Žanrbarokni pop, elektropop, alternativa, world music
Instrumentviolina
Diskografska kućaMoonwalk Records
Povezani izvođačiUrban Symphony

Sandra Nurmsalu (Alavere, 6. prosinca 1988.), estonska pjevačica i violinistica, glavni vokal estonskog glazbenog sastava Urban Symphony.

Rođena je 1988.[1], a školu je pohađala u gradu Alavere. Punih je 10 godina učila violinu i klasičnu glazbu, no glazbeni počeci su joj vezani uz estonsku narodnu glazbu i sastav Pillipiigad, gdje je u 7 godina koliko je bila u sastavu, održala koncerte diljem Estonije i Europe.[2] Tri godine je bila članica sastava Virre, još jednog estonskog narodnog sastava.[3] Sudjelovala je i na poznatom estonskom talent-showu Kaks takti ette, a 2008. je završila studije na prestižnom estonskom konzervatoriju Georg Ots u Tallinnu gdje je diplomirala kao jazz i pop pjevačica.[4]

Godine 2007. postaje glavni vokal sastava Urban Symphony s kojim je osvojila 1. mjesto na estonskom natjecanju Eurolaul 2009. i time izborila pravo da predstavlja Estoniju na Eurosongu 2009. Nakon nastupa u drugom polufinalu, Urban Symphony je uspio izboriti nastup u finalu, što je bio prvi put za Estoniju otkada su uvedena polufinala na Eurosong. U finalu je sastav pjevao 15., a nakon zbrojenih glasova dobili su 129 bodova čime su zauzeli izvrsno 6. mjesto.

Dana 11. ožujka 2010. potvrđeno je kako je Sandra Nurmsalu trudna. Kći, Crystal Ingrid Nurmsalu, joj je rođena 26. srpnja 2010. Otac je Tarmo Kask.[5][6] U ožujku 2015. rođena joj je druga kći, Flora Lee Nurmsalu; treće dijete, također kćerku, rodila je u svibnju 2018. godine.

Nakon rođenja prve kćeri, Nurmsalu je kratko obustavila muzičku karijeru, vrativši se krajem 2012. godine. Sudjelovala je na estonskom izboru za Eurosong 2014. godine, osvojivši peto mjesto u finalu s pjesmom "Kui tuuled pöörduvad". U narednom periodu izdala je još nekoliko singlova.

Izvori[uredi | uredi kod]