Razgovor:Rat u Libiji

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Rat u Libiji.
Rad na člancima


Arapska Liga[uredi kod]

O sastanku arapske lige i njegovoj odluci o podršci zabrani leta je napisalo samo da su je podržali nadglasavanjem zbog "propagandnih igri" to jest zavisno od medijskih izvještaja protiv su glasali:

  • 1) Sirija (po prvoj priči)
  • 2) Sirija i Alžir (po drugoj priči)
  • 3) Sirija, Alžir i Jemen (po trećoj priči)

+niti jedan izvještaj ne govori tko je glasao ZA pošto sve vijesti samo govore da je rezolucija izglasana--Rjecina2 08:43, 13 ožujak-март 2011 (CET)

Teza o uroti kao uzrok rata[uredi kod]

Sekcia Rat_u_Libiji#Priprema_pobune je originalna istraživanje. Naravno ima izvori ali problem je u tome da nisu pouzdani. Jedan je blog. Sto više ste naredio podaci tako da zaklučak je više nego ono što govori izvori. Teza je da Francuska je uzrokao pobuna zato što nije zadovoljena sa cijenom nafte. Ali nijedan izvor tako kaže. (Ako nisam dobro razumio, zašto uopće spomen naftu?) Nije bitno ali ipak takve teze nije ni logićan. Ishod rata je visoke cijena nafte[1]. Inače, da li Francuska stvarno ima toliko moć da može čini prosvjedi u Libiji?Dejvid 14:36, 25 avgust-коловоз 2011 (CEST)

Ja ću napisati ovde neke činjenice po pitanju početnih događaja, a ti kaži da li postoji kakav moj problem, greška po njihovom pitanju:
  • Bengazi je historijsko središte protiv Gadafijeve vladavine
  • Libijski visoki funkcioner je prebjegao u Francusku prošlu godinu
  • U Bengaziju se nalaze specijalna britanska vojna jedinica radi obuke Libijske vojske
  • Francuska i Velika Britanija potpisuju dogovor o vojnim vježbama kojeg oboje nazivaju "unprecedented agreement on defence and security" s vojnim vježbama koji se sastoje od zračnih udara na tlu. Vježba će se održavati u razdoblju 21.3. - 25.3.2011.. Moj komentar,a ti bio mogao reći i sličnih paranoičnih osoba glasi da je "vježba" počela 2 dana ranije. Službeni državni podaci o toj najvljenoj akciji se mogu čitati ovdje
mogao bi uz te podatke dodati i onaj o službeno potvrđenom CIA agentu koji je postao jedan od dva najvažnija pobunjenička vojna zapovednika (nakon ubojstva onod drugog on je sada glavni), ali to nema veze s samom pobunom (ili grešim).
Po meni zaključak bi ispao da su Katar, VB i Francuska u libijskom buru baruta (Bengazi je bio i sjedište pobune 2006 godine) upalili šibicu i onda se potrudili da nitko ne ugasi vatru. --Rjecina2 15:35, 25 avgust-коловоз 2011 (CEST)
a da zaboravio sam jednu sitnicu...
pogledaj i kraj mog teksta o Moameru Gadafiju pošto tamo imaš još neke izvore po pitanju izbijanja pobune--Rjecina2 15:38, 25 avgust-коловоз 2011 (CEST)
Koliko god možda teza o zaveri bila verovatna, mišljenja sam da bi ona ipak morala biti prezentovana kao takva - teza. Ovako kako trenutno stoji, deluje suviše, što no ja volim da kažem "dogmatično" - kao da ne postoji nijedno drugo objašnjenje nego samo ovo već dato. Nije dobro da se zastupa samo jedno stanovište, ma koliko ono proizvodilo logična objašnjenja, jer moguće je da postoje i druga bar donekle logična objašnjenja. My two cents, --Biblbroks 15:56, 25 avgust-коловоз 2011 (CEST)
Ako imate volje i znate kako slobodno taj deo promeniti.
Kada sam ga pisao meni je pre svega bio važan kontekst pošto on objašnjava obavještajne igre pred pobunu (bjeg jednog oficira i hapšenje drugog) kao i strateški položaj francusko-britanske vojske koja se našla na pravom mestu u pravo vreme što je ako ne grešim važno po pitanju početka zračnih napada.--Rjecina2 16:18, 25 avgust-коловоз 2011 (CEST)

Nisam uvjeran da sve vaše činjenice su točne a ipak to nije pravi problem. Problem je vaše "dakle" je vlastit a posve drugačije od moje. "Bengazi je historijsko središte protiv Gadafijeve vladavine" dakle, po meni, uzrok pobuna je interni dakle ne treba vanski uticaj.

"Libijski visoki funkcioner je prebjegao u Francusku prošlu godinu" dakle, po meni, režim je već poćeo razbiti bez vanskog uticaja.

"U Bengaziju se nalaze specijalna britanska vojna jedinica" Iskreno sumnjam ali pa šta? Hajde, zar libijski građani će prosvjedovati zato što britanski časnik tako kaže?

"Francuska i Velika Britanija potpisuju dogovor o vojnim vježbama". Još uvijek tražim od Ugledne_publikacije ali ipak je nešto tako posve vjerovatno. Međutim, otkud je veza sa libijom?

S obzirom da imamo tako različite stavove, vrlo teško ćemo naći zajenički stav. Upravo zbog toga neutranost je na vikipediji tako važno. Molim vas pročitati ovu stranicu Wikipedia:Bez originalnog istraživanja.

Timeline[uredi kod]

Možemo onaj dio i pobrisati, ali ću/ćemo morati negdje ubaciti dio francusko-britanskoj vojnoj vježbi dogovorenoj na datum koji se "slučajno" poklapa s početkom napada na Libiju. Ja ovdje imam samo namjeru napisati timeline događaja pre i u prvim danima pobune.

  • 2006 ugušena pobuna u Bengaziju
  • 2009 Mediji Velike Britanije prenose vijest o njihovim specijalnim jedinicama koje treniraju Libijsku vojsku [2]
  • August 2010 Libija izbacuje s svog teritorija južnokorejske diplomate zbog navodne špijunaže u korist SAD i Izraela.
  • 6.10/20.10.2010 razočarani Massoud El-Mesmari/Nuri al-Mismari/Nouri el-Mismari jedan od Gadafijevih pomoćnika, ali i osoba kojemu je sin ubijen 2007 bježi u Francusku, a koji mesec potom on izvlači iz "šešira" diplomatski pasoš Mauritanije koji mu daje imunitet [3].
  • 02.11.2010. Francuska i Velika Britanija potpisuju dogovor o vojnoj vježbi u kojoj će avionske snage trenirati bombardiranje i "policijske akcije". Početak vojne vježbe je dogovoren za 21.3.2011. [4]
  • novembar 2010. protjeran američki diplomat zbog špijunaže.
  • novembar 2010. francuska "poslovna" delegacija u posjeti Bengazi
  • Nova godina 2011. protjeran ili samo povučen američki ambasador u Libiji [5]
  • 22.1.2011 uhapšen visoki vojni oficir u Bengaziju zbog izdaje
  • februar 2011 dignut stupanj uzbune libijske vojske i policiju u Bengaziju zbog moguće "pobune"
  • 15.02.2011 početak pobune. Nakon ovog događa nema više nikakvih vijesti u mestu gdje se nalaze britanske specijalne jedinice koje su vršile obuku libijske vojske u Bengaziju
  • februar ili mart 2011 - bivši libijski oficir i potvrđeni CIA agent dolazi u Bengazi da preuzme komandu nad vojskom.
  • 19.03.2011 početak bombardiranja

Kao što sam na početku ovog dijela rekao ako je dio teksta priprema pobune jedini problem možemo ga maknuti !?--Rjecina2 22:01, 27 avgust-коловоз 2011 (CEST)

  • 31.03.2011 CIA službenici potvrđuju za američke medije (Wall Street Journall, LA Times itd) da su njihovi agenti na terenu u Libiji već nekoliko sedmica.
"Francuska i Velika Britanija potpisuju dogovor o vojnoj vježbi". Hvala, to jest dobar izvor ali članak koje veza vježbu sa Libije nije ugledne publikacije. Bez pouzdan izvor koji veza vježbu sa libijom ne smije staviti tu činjenica u članak. To bi bilo Sinteza Dejvid 16:36, 28 avgust-коловоз 2011 (CEST)

Objektivnost, neutralnost i tekući događaji[uredi kod]

Mislim da se po pitanju rata u Libiji mora uzeti u obzir da je u njemu, kao i u svakom ratu, prva žrtva istina. O tome posebno valja voditi računa kada se piše enciklopedijski članak koji nastoji dati objektivne informacije. Ono što kod Libije stvar čini još težom jest to da stvar još uvijek nije završena, odnosno da ne postoji historijski odmak od nekoliko godina ili decenija koji bi svim događajima dao pravilni kontekst za njihovo objektivno i koliko-toliko precizno tumačenje.

Uostalom, i drugi svjetski rat je završio prije nekih šest decenija, a usprkos tome što je taj sukob bio predmetom daleko duljeg i temeljitijeg proučavanja i usprkos tome što se cijela stvar čini "jednostavnijom", još uvijek ne postoji potpuno čvrst konsenzus o tome koji su njegovi uzroci, pa ni kada je, zapravo, počeo. O nekim malo bližim primjerima je bolje ne trošiti riječi.

Mislim, stoga da ovaj članak zbilja treba pročistiti od svega što "miriše" na POV, što uključuje špekulacije o uzrocima i povodima izbijanja ustanka, odnosno zapadne intervencije, motivima učesnika, kao i posljedicama sukoba. Ono u čemu Rječina ima pravo jest da se nekim izvorima podataka o zbivanjima u Libiji treba pristupati s velikim oprezom, a to uključuje i one koji bi se u nekim drugim slučajevima smatrali pouzdanim i objektivnim. --OC Ripper 08:33, 28 avgust-коловоз 2011 (CEST)