Razgovor:Okupacija Poljske (1939–1945)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Preuređenje članka[uredi kod]

Potrebno je potpuno izmijeniti članak, koji se temelji na uvodu u en.wiki, a koji malo previše baca na POV, te se daleko više sastoji od citata autora (poljsko-američka povjesničarka i fanatični antikomunist) koji daju nekakve vrijednosne sudove, nego pokušava objasniti kako je izgledala i što je značila okupacija Poljske u Drugom svjetskom ratu.

Nadalje, naslov nije precizan. Ako je riječ o okupaciji Poljske, na koju se to Poljsku odnosi? Predratnu ili poslijeratnu (u današnjim granicama)? Ako je ovo prvo, onda okupacija, zapravo, i nije završila, jer su Sovjeti sve do 1991. godine, s izuetkom Lublina,. držali sve teritorije koje su bili okupirali 1939. godine. Ako je ovo drugo, trebalo bi precizirati tko je, kada, i na kakav, način okupirao Poljsku. A, naravno, zaboravlja se i na sitni detalj da je u okupaciji Poljske sudjelovala i pro-osovinska Slovačka.

Mislim da bi se tu daleko više trebalo oslanjati na mnogo relevantnije članke na poljskoj i njemačkoj Wikipediji koji pokrivaju uže tematsko područje. --OC Ripper (razgovor) 11:45, 5 mart 2016 (CET)[odgovori]

Idemo jedno po jedno. Koje rečenice bacaju na POV? Koje tvrdnje bacaju na POV? Koji autori bacaju na POV? Koji će biti kriteriji za preuređenje članka?
Drugo, naravno da se misli na predratnu Poljsku, naravno. Da li je okupacija završila je pitanje pravnika, pošto je novoj Poljskoj diktirala granice jenda država koja ju je okupirala 1939. I to je već u tekstu. Što se tiče Slovačke, moglo bi se u nju dodati, iako - budimo realni - ona je ionako tada bila marionatska pronjemačka vlada pod kontrolom Trećeg Reicha. No tvrditi da je samo Treći Reich okupirao Poljsku - a on je okupirao tek 48 ili 49% njenog teritorija - je smiješno.--Seiya (razgovor) 11:53, 5 mart 2016 (CET)[odgovori]