Razgovor:Masakr u Srebrenici

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Masakr u Srebrenici.
Rad na člancima


"Postoji više imena za ovaj zločin."... i više razloga za onaj naslov[uredi kod]

(Napomena: Originalna rasprava vezana uz članak Dešavanja u Srebrenici jula 2005.)

Razumem politiku SH-Wike o zauzimanju neutralnog stava prema temama koje bi mogle da dovedu do besomučno dugih i jalovih rasprava sa pretnjom cepanja projekta (ne znam, međutim, da li se takva politika dosledno primenjuje) i u tom smislu smatram da je dobro rešenje ponuditi o tim temama više članaka na njihovim matičnim Wikama i investirati rad u druge teme (a ima ti tako puno balkansko-lokalnih tema do sada neobrađenih na Wikama). Međutim, menjanjem naziva članka iz "Genozid..." u "Dešavanje..." ne pospešuje se takva neutralnost, nego se naziv obesmišljava. Za ovaj zločin zapravo postoji samo jedno ime; ono čega ima više od jednog na broju su politički stavovi prema njemu. S tim u vezi zanimljiva je ova simbolička greška stavljanja "dešavanja u Srebrenici" u kontekst 2000-ih, dakle, u vreme kada se politički stavovi o "genocidu u srebrenici" iz 1990-ih kreiraju.

Iz preimenovanog članka (tj, iz linkovana tri članka) se ne vidi da postoje različita imena. Naprotiv, na stranici Масакр у Сребреници vrlo se jasno govori o potvrđenom i osuđenom zločinu genocida: "Генерал ВРС Радислав Крстић осуђен је 2001. године на 46 година затвора за геноцид у Сребреници, а у априлу прошле године Жалбено веће Трибунала донело је нову пресуду којом је Крстић осуђен на 35 година затвора за помагање и подржавање геноцида, подсећа Бета. Била је то прва пресуда Хашког трибунала за геноцид." Dakle, u sva tri teksta se koristi isto ime za ovo "dešavanje".

Konačno, naziv "masakr" nikako ne može biti drugo ime za ovaj zločin, već je ime za drugi zločin; i uz sve svoje strahote, u ovom kontekstu zvuči kao eufemizam.

Id

Ne bih želeo ovde da upadnen ni u kakvu raspravu podovom definisanja ovog zločina iako imam jasno definisan stav. Reč "dešavanja" se iskoristila baš da bi se izbeglo politizovanje, jer se nije izgradio zajednički stav različitih strana kako da se ovaj događaj okarakteriše. Ako pronađete bolji sinonim koji neće naginjati ni na jednu stranu (što je vrlo važno, bar na ovoj Vikipediji), slobodno ga predložite. Hvala na konstruktivnosti. --Pokrajac 10:59, 18 srpanj-јул 2006 (CEST)


Kao što i gore pišem, jasna mi je namera koja stoji iza preimenovanja ovog članka i premda me takvi "kompromisi" ne raduju, cenim napore da se izbegnu štetne rasprave. I dalje mislim da je instanca sa mandatom da okarakteriše ovaj zločin rekla svoje presudom o genocidu, o čemu se piše u svim ovde priloženim tekstovima. Jasno je, na žalost i na štetu svih strana, da ne postoji zajednički stav o motivu za ovaj zločin, ali postoji slaganje u vezi sa tim da ovo „dešavanje“ jeste zločin. Nije mi poznat vrednosno neutralan sinonim za „genocid“ na srpskohrvatskom (ili na bilo kom drugom jeziku), pa zato predlažem da se kao termin iskoristi širi pojam (oko koga se, ponavljam, svi slažu) i da se članak imenuje kao „Zločin u Srebrenici 1995“.
Id
Mislim da Id ima pravo. Riječ “Dešavanja” može uzrokovati upravo ono što želiš izbjegavati.Dejvid 11:30, 19 srpanj-јул 2006 (CEST)


ZASTO PISETE RIJEC BOSANSKOSRPSKE SNAGE I BOSANSKO SRPSKA STRANA KADA SE TAJ IZRAZ NIGDJE ME KORISTE I TAJ IZRAZ MI ZVUCI KAO UVREDA PREMA SRBINA KAO I NJIHOVO NEGIRANJE I NAZIVANMJE DRUGACIJIM IMENOM ...

Verzija članka od 15.07. 2007.[uredi kod]

Najnovija verzija članka - preuzeta s bosanske Wikipedije - je, IMHO, preduga, te bi je trebalo preraditi. Članak bi trebao biti kraći, pregledniji, s daleko više internih linkova, referenci, kao i očišćen od svega što bi se moglo protumačiti kao POV. Riječ je o izuzetno osjetljivoj tematici koja svakome tko je se dotakne stavlja veliku odgovornost. OC Ripper 13:35, 16 srpanj-јул 2007 (CEST)

22. jul 2007.[uredi kod]

Mislim da je krajnje vreme da se članak preimenuje u "Genocid u Srebrenici", kako su već dva međunarodna suda uostalom i presudila. Ja se zaista izvinjavam što sam dosadan u vezi s ovim, naročito sad u periodu kad nisam aktivan na Wikipediji, ali na ovome moram da insistiram. --Igor Windsor 00:53, 22 srpanj-јул 2007 (CEST)

Bosanskosrpske vs. srpske snage[uredi kod]

IZBACITE TO BOSANSKOSRPSKE SNAGA I BOSANSKOSRPSKA STRANA JER TO IZMISLJOTINA TAJ SE IZRAZ NIGDJE NE KORISTI < KAKAV IDIOT I FANATIK MOZE DA IZMISDLI TAJ IZRAZ DA NE KAZEM DA JE UVREDA ZA SRBE I NEGIRANJE NACIONALNOG NAZIVA ZA SRBE .... ZASTO UVIJEK HRVATI MORAJU DA IZMISLJAJU TOPLU VODU CEMU TOLIKI KOMPLRKSI NASPRAM SRBA ?

Izraz "bosanskosrpski" se koristi umjesto izraza "srpski" u svrhu preciziranja o kakvim i čijim formacijama je bila riječ. Izraz "srpski" bi sa sobom povlačio da je glavni sudionik/počinitelj tih događaja Srbija, odnosno srpski narod u cjelini, a što bi sa sobom ovom članku dalo dodatnu POV dimenziju, odnosno materijal za kontraproduktivne politikantske rasprave. Izraz "Bosanski Srbi" i "bosanskosrpski" se u tom smlslu koristi isključivo zato što je teško koristiti odgovarajući pridjev od "Republika Srpska". --OC Ripper 10:43, 23 april-травањ 2010 (CEST)


ZAR ONDA NIJE LOGICNIJE DA PISE SNAGE BOSANSKIH SRBA < VOJSKA RS ILI AKO SE VEC INSISTIRA NA TYOM NASLOVU ONDA BOSANAKO-SRPSK SNAGE .>>

onda je logicnije napisani bosansko-srpska strana , vojska itd ...

U čemu je bitna razlika između snage bosanskih Srba i bosanskosrpske snage? Vojska Republike Srpske je previše uzak pojam, jer bosansko-srpske snage podrazumevaju i policiju, teritorijalnu odbranu, kao i niz paravojnih formacija. I molio bih te da ne vređaš druge saradnike ukoliko želiš da učestvuješ u raspravi.--Mladifilozof 16:45, 4 maj 2010 (CEST)[odgovori]

Neutralnost[uredi kod]

Mnogi se osjećaju prozvani ukoliko se stavi srpske umjesto bosansko-srpske, a trebalo bi ostaviti srpske jer to i jesu, u izmjenama sam opisao razlog izmjene. Kolega2357 stalno vraća izmjene bez objašnjenja. --♟♏unja priča 02:29, 27 jun-липањ 2014 (CEST)

Pazi, i naziv je netačan, ispolitiziran. --♟♏unja priča 02:32, 27 jun-липањ 2014 (CEST)
Može li se kako pokrenuti glasanje oko prebacivanja ovog članka na Genocid u Srebrenici? --Munjanes (razgovor) 00:16, 11 jul-српањ 2014 (CEST)
Naziv članka treba da glasi: Genocid u Srebrenici jer je tako i definisan po presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde. --Golden Bosnian Lily 22:35, 11 jul-српањ 2015 (CEST)