Puella Magi Madoka Magica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Puella Magi Madoka Magica

Plakat DVD serije sa dvije protagonistice, Madoka Kaname (desno) i Homura Akemi (lijevo)
魔法少女まどか☆マギカ
(Mahō Shōjo Madoka Magika)
Žanrdrama, horor,[1] magical girl, tragedija
TV anime
RežijaAkiyuki Shinbo
ProducentAtsuhiro Iwakami
ScenaristGen Urobuchi
KompozitorYuki Kajiura
StudioShaft
Vlasnik licenceMadman Entertainment (Australija)
Manga Entertainment (UK)
Aniplex of America (Sjeverna Amerika)
MrežaMBS, TBS, CBC
Mreža na engleskomABC3 (Australija)
Originalno prikazivanje7. 1. 2011.22. 4. 2011.
Epizode12
Manga
IlustratorHanokage
IzdavačHoubunsha
Izdavač na engleskomYen Press (Sjeverna Amerika)
Originalno izdanje12. 2. 2011.30. 5. 2011.
Tomovi3
Manga
Puella Magi Kazumi Magica: The Innocent Malice
AutorMasaki Hiramatsu
IlustratorTakashi Tensugi
IzdavačHoubunsha
Izdavač na engleskomYen Press (Sjeverna Amerika)
DemografijaSeinen
MagazinManga Time Kirara Forward
Originalno izdanjeožujak 2011siječanj 2013
Tomovi5
Manga
Puella Magi Oriko Magica
IlustratorKuroe Mura
IzdavačHoubunsha
Izdavač na engleskomYen Press (Sjeverna Amerika)
Originalno izdanje12. .5. 2011.12. 6. 2011.
Tomovi2
Roman
AutorHajime Ninomae
IlustratorYūpon
IzdavačNitroplus Books
Izdana14. kolovoza 2011.
Video igra
Puella Magi Madoka Magica Portable
RazvioBanpresto
ObjavioNamco Bandai Games, Nitroplus
Žanrpustolovna igra, igra identiteta
PlatformaPlayStation Portable
Objavljeno15. ožujka 2012
Anime film
Puella Magi Madoka Magica the Movie Part I: Beginnings
RežijaAkiyuki Shinbo
ProducentAtsuhiro Iwakami
ScenaristGen Urobuchi
KompozitorYuki Kajiura
StudioShaft
Izdan6. listopada 2012.
Trajanje130 minutes
Manga
Puella Magi Madoka Magica: The Different Story
IlustratorHanokage
IzdavačHoubunsha
Originalno izdanje12. 10. 2012.12. 11. 2012.
Tomovi3
Anime film
Puella Magi Madoka Magica the Movie Part II: Eternal
RežijaAkiyuki Shinbo
ProducentAtsuhiro Iwakami
ScenaristGen Urobuchi
KompozitorYuki Kajiura
StudioShaft
Izdan13. listopada 2012.
Trajanje109 minutes
Anime film
Puella Magi Madoka Magica the Movie Part III: Rebellion
RežijaAkiyuki Shinbo
ProducentAtsuhiro Iwakami
ScenaristGen Urobuchi
KompozitorYuki Kajiura
StudioShaft
IzdanQ4 2013

Puella Magi Madoka Magica (魔法少女まどか☆マギカ Mahō Shōjo Madoka Magika?, "Magical Girl Madoka of the Magus") japanska je anime serija fantastike i drame iz 2011. koju su producirali Shaft i Aniplex. Seriju je režirao Akiyuki Shinbo a napisao Gen Urobuchi, dok je originalni dizajn likova obradila Ume Aoki.[2] Priča je inverzija ustaljenih pravila tzv. magical girl žanra u kojoj se razni klišeji okreću naglavačke te ne prikazuju tipičnu priču u kojoj djevojka stekne čarobne moći te se mora boriti protiv zla. Razni protagonisti nisu ono što se isprva čine a veseli ton žanra ovdje je zamijenjen tragedijom. U radnji, junakinja Madoka razmišlja bi li prihvatila ponudu tajnovitog bića, Kyubeyja, kako bi postala djevojka sa čarobnim moćima i borila se protiv zlih sila.

Prvih 10 epizoda u Japanu su emitirali kanali TBS i MBS između siječnja i ožujka 2011., dok su zadnje dvije epizoda odgođene sve do travnja 2011. jer ih je prekinuo Zemljotres u Sendaiju 2011. Za razliku od većine drugih animea, ovdje je manga adaptirala seriju u sklopu tri manga serije, Puella Magi Kazumi Magica: The Innocent Malice, Puella Magi Oriko Magica i Puella Magi Madoka Magica: A Different Story, koje je sve objavio Houbunsha. Roman priče objavljen je u kolovozu 2011. Pojavila se i video igra te dva anime filma koja su sažela seriju, a objavljena 2012. Po seriji se objavio i časopis, Manga Time Kirara Magica, u lipnju 2012. Godine 2013. izašao je film koji služi kao nastavak priči nazvan Puella Magi Madoka Magica The Movie: Rebellion Story.

Radnja[uredi | uredi kod]

Koncept[uredi | uredi kod]

U priči, postoje bizarni entiteti poznati kao Vještica (Majo) koji nastanjuju skrivene svijetove poznate kao "Labirinte" koji nisu vidljivi ljudima, izuzev čarobnih djevojaka. Vještice utječu na ljude tako što im davaju pečate, poznate kao "Vještičji poljubac", koji ih čine nestabilnima te ljudi potom uzrokuju nesreće, bolesti ili samoubistvo. Kako bi se borio protiv Vještica, neobično mačkoliko biće Kyubey traži te regrutuje mlade devojke koje imaju potencijala postati čarobne devojke. Ipak, one moraju sklopiti ugovor sa Kyubeyjom: one će dobiti čarobne moći te obvezu boriti se u zamjenu za to d aim se ostvari želja po izboru.

Njihove moći mogu aktivirati uz pomoć posebnog artikla, Dragulja duša, koji ne sadrži samo njihove moći, nego i njihovu dušu. Ako ga izgube, izgubiti će i svoju dušu. Kasnije se otkriva da Dragulji duša moraju biti periodično očišćeni tako što cure pobjeđuju Vještice te se hrane izvorom njihove moći, Sjemenom žalosti. Ako Dragulj duša postane previše zasićen, ili cura sa čarobnim moćima postane i sama žalosna, i sama će se transformisati u Vješticu.

Glavna priča[uredi | uredi kod]

Grad Mitakihara. 14-godišnja[3] djevojka Madoka Kaname te njena najbolja prijateljica Sayaka Miki upoznaju neobično mačkoliko biće, zvano Kyubey. Ovo biće je inteligentno te im ponudi da će im ostvariti jednu želju po volji, ali zauzvrat one moraju postati čarobne djevojke te se boriti i staviti život na kocku kako bi pobjedile ili uništile Vještice, entite psihodeličnog izgleda. Istodobno, pojavljuje se nova učenica u školi, Homura Akemi, koja pokušava nagovoriti Madoku da nikada ne postane čarobna djevojka jer je to prevelik teret. Dok Madoka razmišlja o prijedlogu, otkriva da život čarobnih djevojaka nije ni izdaleka toliko glamurozan kao što je zamislila. Primjerice, jedna djevojka premine prilikom borbe sa Vješticom. Druga prihvati postati čarobna djevojka u zamjenu za želju kojom ozdravlja bolesnog dečka kojeg voli, ali pošto on ne zna da ga je ona izlječila, brzo ju zaboravi. Homura pak otkriva da je iz budućnosti.

Manga, Puella Magi Kazumi Magica: The Innocent Malice, se odigrava u Asunaru Cityju te slijedi drugačiju junakinju, Kazumi, koja se sa drugim čarobnim djevojkama bori protiv Svetaca Plejada. Druga manga, Puella Magi Oriko Magica, se odigrava u alternativnom svijetu u kojem Homura, Mami Tomoe te Kyōko Sakura, zajedno sa siročetom zvanom Yuma Chitose, koju je zlostavljala majka, se bore protiv drugog para čarobnih djevojaka, Oriko Mikuni i Kirika Kure, koje love čarobne djevojke.[4] prednastavak, Puella Magi Oriko Magica: Noisy Citrine, slijedi Kirku koja sretne prijateljicu iz djetinjstva, Eriku. Puella Magi Madoka Magica: The Different Story se također odigrava u alternativnom vremenu.

Mediji[uredi | uredi kod]

Anime[uredi | uredi kod]

Puella Magi Madoka Magica je odobrena za razvoj nakon što je Akiyuki Shinbo izrazio želju da radi na novoj magical girl seriji za producenta Atsuhira Iwakamija dok su zajedno radili na animeima Hidamari Sketch i Bakemonogatari.[5] Tijekom rane faze planiranja, Iwakami je odlučio ne adaptirati postojeće radove kako bi Shinbo imao slobodu u redateljskom stilu.[5] On je potom kontaktirao Gena Urobuchija kako bi radio kao scenarist serije te Ume Aoki koja je zadužena za dizajn likova.[5] Serija je objavljena tijekom reklama za anime seriju Togainu no Chi.[6] Od tada, emitirano je više reklama koje su razotkrile glavne likove.[5] Prvih 10 epizoda emitovano je na kanalima MBS, Tokyo Broadcasting System te Chubu-Nippon Broadcasting između 7. siječnja i 11. ožujka 2011.;[7] Zbog zemljotresa u Japanu 2011., zaustavljeno je emitovanje epizode 10 u Kantou, kao i zadnje dvije epizode.[8][9] Preostale dvije epizoda emitovano je 22. travnja u Kansaiju i Kantōu.[10] Serija je emitovana i na Crunchyrollu 15. veljače 2012., kao i na Hulu i Crackleu.[11][12] Anime je emitiran u Italiji na kanalu Rai 4 2012.

Serija je objavljena na Blu-rayju i DVD-u do kraja jeseni 2011.[9][13] Dramski CD-i su regularno uključeni u prvi, treći i peti svezak DVD-a/Blue-rayja. Šesti i posljednji set DVD-a sadrži redateljsku verziju epizode 12.[14] Aniplex of America objavio je seriu u Severnoj Americi do juna 2012.[15] Manga Entertainment je licencirala seriju za Veliku Britaniju te objavila na DVD-u/ Blue-rayju 29. listopada 2012.[16] Madman Entertainment je seriju prikazao i u Australiji na kanalu ABC3 početkom 2013.[17]

Glasovne uloge[uredi | uredi kod]

Filmovi[uredi | uredi kod]

Cosplay serije na Otakonu 2012.

Prva dva anime filma, Beginnings (始まりの物語 Hajimari no Monogatari?) i Eternal (永遠の物語 Eien no Monogatari?), su kompilacije anime serije. Prvi film, koji pokriva prvih osam epizoda serije,[18] je igrao u bioskopu od 6. listopada 2012., dok je drugi film objavljen 13. listopada 2012.[19] Treći film, nazvan Rebellion (叛逆の物語 Hangyaku no Monogatari?), je potpuno nova priča koju je napisao Urobuchi te je objavljena u japanskim bioskopima 2013.[20][21]

Glazba[uredi | uredi kod]

Soundtrack za anime i filmove je skladao Yuki Kajiura. Soundtrack za seriju je objavljen na tri CD sveska, u sklopu DVD/Blue-ray izdanja u Japanu. Za anime seriju, uvodna glazbena tema je "Connect" (コネクト Konekuto?) koju pjeva ClariS a u odjavnoj špici "Magia" koju pjeva Kalafina.[22] Glazba u odjavnoj špici za epizode jedan i dva zove se "Mata Ashita" (また あした See You Tomorrow?) koju pjeva Aoi Yūki, dok je u odjavnoj špici za epizodu devet "And I'm Home" koju pjevaju Eri Kitamura i Ai Nonaka. Glavna tema za prvi film je "Luminous" (ルミナス Ruminasu?) koju pjeva ClariS a za drugi film "Hikari Furu" (ひかりふる Light Falling?) koju pjeva Kalafina. [23][24]

Manga[uredi | uredi kod]

Houbunsha je objavio prve tri manga serije koje se temelje na franšizi. Izravna adaptacija anime serije, koju je ilustrovao Hanokage, objavljena je u tri tzv. tankōbon sveska, od kojih svaki sadrži četiri poglavlja, a objavljena su između 12. veljače i 30. svibnja 2011.[25] Mangu je za Severnu Ameriku licencirao Yen Press.[26] Sporedna priča mange, Puella Magi Kazumi Magica: The Innocent Malice (魔法少女かずみ☆マギカ〜The innocent malice〜 Mahō Shōjo Kazumi Magika: The Innocent Malice?), koju je napisao Masaki Hiramatsu i ilustrirao Takashi Tensugi, je serijalizirana između ožujka 2011. i siječnja 2013. u izdanju Manga Time Kirara Forward.[25][27] Treća manga, Puella Magi Oriko Magica (魔法少女おりこ☆マギカ Mahō Shōjo Oriko Magika?), koju je napisao Kuroe Mura, je objavljena u dva tankōbon izdanja između svibnja i lipnja 2011.[25] I Kazumi Magica i Oriko Magica je licencirao Yen Press u Sjevernoj Americi.[28]

Prvi svezak službenog antologijskog stripa je objavljen u rujnu 2011.[29] Mjesečni časopis posvećen Puelli Magici, nazvan Manga Time Kirara Magica (まんがタイムきらら☆マギカ Manga Taimu Kirara Magika?), je objavljen 8. lipnja 2012. te sadrži razne manga priče.[30] Još jedna manga Hanokagea, Puella Magi Madoka Magica: The Different Story, je objavljena u tri tankōbon izdanja između listopada i studenog 2012.[31]

Video igre[uredi | uredi kod]

Video igre koje se temelje na seriji, nazvane Puella Magi Madoka Magica Portable (魔法少女まどか☆マギカ ポータブル Mahō Shōjo Madoka Magika Pōtaburu?), objavljene su za PlayStation Portable 15. ožujka 2012. Igra dozvoljava igračima da uzmu razne putevem čime mogu da promene sudbinu izvorne priče.[32] Igra je objavljena u dva izdanja, u standardnoj kutiji sa bonus DVD-om, te kolekcionarskom kutijom koja sadrži bonus Blu-ray disk i druge razne dodatke.[33] Besplatna smartphone aplikacija, Mami's Heart Pounding Tiro Finale (マミのドキドキティロフィナーレ Mami no Doki Doki Tiro Fināre?), je objavljena 14. listopada 2011.[34] Video igra tipa third-person shooter nazvana Puella Magi Madoka Magica TPS featuring Homura Akemi je objavljena za Android uređaje u prosincu 2011.[35] Druga verzija TPS koja sadrži Sayaku i Kyōko je objavljena u listopadu 2012.[36] Puzzle igra za iPhone nazvana Puella Magi Madoka Magica Puzzle of Memories je objavljena u ožujku 2013.[37]

Odjek[uredi | uredi kod]

Prvo Blue-ray izdanje serije rasprodano je u 53.000 primjeraka samo u prvom tjednu, a od toga je čak 22.000 prodano prvog dana, čime se slomio rekord kojeg je prije u Japanu držao Bakemonogatari.[38] Drugo izdanje je prodano u 54.000 kopija, čime je razbilo svoj vlastiti rekord.[39] Svako daljnje izdanje prodano je u preko 50.000 kopija u prvom tjednu.[40] Emitiranje celokupne serije uživo na Nico Nico Douga 18. lipnja 2011 okupilo je oko milijun gledatelja, čime je slomljen rekord od 570.000 gledatelja kojeg je držao Lucky Star.[41]

Serija je pobjedila televizijsku nagradu na 16. nagradama animacije u Kobeu,[42] kao i 12 NewType anime nagrada[43] te veliku nagradu za animaciju na festivalu japanskih umjetnosti u medijima 2011.[44] Takođe je pobedio posebno priznanje na nagradama godišnjih licenciranja 2012.[45] Madoka Magica je nagrađena sa Seiun nagradom u kategoriji "Najbolji mediji" na japanskoj konvenciji znanstvene-fantastike 2012.[46]

U 103. izdanju časopisa Neo, Matt Kamen je zapisao: "Sa svojim hrabrim pristupom zastarjelom žanru, Puella Magi Madoka Magica je u biti za 'magical girl' učinila ono što je Neon Genesis Evangelion svojedobno učinio za velike robote." Kritičar na siteu Nihonreview je seriji dao ocjenu 9 od 10 te usporedio koncept sklapanja ugovora da junakinja postane čarobna djevojka da Faustom: "Režija serije privlači pozornost samu na sebe pošto pomaže i nagovještava razvoj priče. Kadrovi Kyubeyjine siluete i sjene se ponavljaju sve dok ne postanu uznemirujuće."[47]

Tim Jones je za THEM Anime hvalio seriju i dao joj 4 od 5 zvijezdica: "Ako je ikada bila serija koja zavarava prvim pogledom, onda je to Puella Magi Madoka Magica koja uzima žanr 'magical girl' te ga preokrene naglavačke. Rezultat je lijepa, dobro napisana i iznenađujuće mračna serija koja je sušta suprotnost Sailor Moonu i Pretty Cureu." Ipak, Jones je uočio da Sailor Moon svejedno ima bolje razvijenu glavnu junakinju: "Najslabija karika je sama Madoka, koja proživi jako malo razvoja osobnosti sve do kraja serije. U biti, većinu serije provede tako što sluša što joj drugi govore, doživi forsiranu priču o prošlosti te plače kada se loše stvari dogode njenim prijateljicama. U seriji poput Sailor Moon, možete jasno vidjeti razvoj junakinje Usagi Tsukino od nesretne plačljivke do čvrste, odlučne čarobne djevojke na kraju prve sezone. U usporedbi sa njom, Madoka se jedva mijenja."[48]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Important Importables: Puella Magi Madoka Magica. Technology Tell. 26. kolovoza 2011. Arhivirano iz originala na datum 2013-01-17. Pristupljeno 10. travnja 2013. 
  2. „New Shinbo/Shaft Anime to Be Mahō Shōjo Madoka Magica. Anime News Network. 28. listopada 2010. Pristupljeno 10. travnja 2013. 
  3. „Madoka Kaname (鹿目 まどか)”. MyAnimeList. Pristupljeno 2. rujna 2013. 
  4. „魔法少女おりこ☆マギカ” [Puella Magi Oriko Magica] (Japanski). Houbunsha. Pristupljeno 10. travnja 2013. 
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 „新房昭之×虚淵玄×蒼樹うめ×シャフト 1大プロジェクト始動” [Akiyuki Shinbo × Gen Urobuchi × Ume Aoki × Shaft: The Start of One Large Project] (Japanski). Megami Magazine (Gakken) (127): 115. 2010-10-25. 
  6. Bakemonogataris Shinbo, Phantoms Urobuchi Launch New Anime”. Anime News Network. 21. listopada 2010. Pristupljeno 10. travnja 2013. 
  7. „魔法少女まどか☆マギカ 番組公式” [Puella Magi Madoka Magica Official Program]. Mainichi Broadcasting System. Pristupljeno 10. travnja 2013. 
  8. „This Week's Madoka Magica Not Aired in 'Self-Restraint'”. Anime News Network. 16. mart 2011. Pristupljeno 10. travnja 2013. 
  9. 9,0 9,1 Madoka Magicas Airing, Streaming Delayed 'For Now'”. Anime News Network. Pristupljeno 10. travnja 2013. 
  10. Madoka Magica Anime to Resume on April 21”. Anime News Network. 10. april 2011. Pristupljeno 10. travnja 2013. 
  11. „Crunchyroll to Stream Puella Magi Madoka Magica Anime”. Anime News Network. 14. februar 2012. Pristupljeno 10. travnja 2013. 
  12. „Crackle, Hulu Also Stream Puella Magi Madoka Magica Anime”. Anime News Network. 15. veljače 2012. Pristupljeno 10. travnja 2013. 
  13. „Anime/Manga Releases Delayed, Cancelled After Quake”. Anime News Network. 15. ožujka 2011. Pristupljeno 10. travnja 2013. 
  14. „Japanese Stores List Madoka Magica #12 Director's Edit”. Anime News Network. 16. kolovoza 2011. Pristupljeno 10. travnja 2013. 
  15. „Aniplex of America Adds Madoka Magica, Blue Exorcist on Home Video”. Anime News Network. 1. srpnja 2011. Pristupljeno 10. travnja 2013. 
  16. „Manga Releasing Puella Magi Madoka Magica on BD/DVD October 22”. Anime News Network. 30. svibnja 2012. Pristupljeno 10. travnja 2013. 
  17. „Puella Magi Madoka Magica - I First Met Her In A Dream, Or Something...”. ABC3. Pristupljeno 10. travnja 2013. 
  18. „Madoka Magica: Beginnings May Be Better Than the Series”. Kotaku. 9. listopada 2012. Pristupljeno 10. travnja 2013. 
  19. Madoka Magica Films Slated for October 6 & 13”. Anime News Network. 6. lipnja 2012. Pristupljeno 10. travnja 2013. 
  20. Madoka Magica Film Project to Be Trilogy”. Anime News Network. 11. listopada 2011. Pristupljeno 10. travnja 2013. 
  21. „2012 Madoka Magica Film's 2 Parts Titled”. Anime News Network. 31. ožujka 2012. Pristupljeno 10. travnja 2013. 
  22. Noragaki, Puella Magi Madoka Magica Promos Streamed”. Anime News Network. 9. prosinca 2010. Pristupljeno 10 .travnja 2013. 
  23. „ルミナス” [Luminous] (Japanski). Oricon. Pristupljeno 10 .travnja 2013. 
  24. „ひかりふるス” [Hikari Furu] (Japanski). Oricon. Pristupljeno 10 .travnja 2013. 
  25. 25,0 25,1 25,2 „魔法少女まどか☆マギカ×まんがタイムきららフォワード 驚愕の3大プロジェクト始動” [Puella Magi Madoka Magica × Manga Time Kirara Forward: The Start of Three Large Surprising Projects] (Japanski). Houbunsha. Pristupljeno 10 .travnja 2013. 
  26. „Yen Press Adds Madoka Magica, Soul Eater Not, Yuki-chan. Anime News Network. 14. listopada 2011. Pristupljeno 10. travnja 2013. 
  27. Madoka Magica Spinoff Manga Kazumi Magica Ends in Japan”. Anime News Network. 24. studeni 2012. Pristupljeno 10. travnja 2013. 
  28. „Yen Press Adds Madoka Magica Spinoff Manga, Last K-ON Volumes”. Anime News Network. 13. listopadaq 2012. Pristupljeno 10. travnja 2013. 
  29. „魔法少女まどか☆マギカ アンソロジーコミック 第1巻” [Puella Magi Madoka Magica Anthology Comic Vol. 1] (Japanski). Houbunsha. Pristupljeno 10. travnja 2013. 
  30. „Hanokage to Launch New Madoka Magica Manga”. Anime News Network. 7. lipnja 2012. Pristupljeno 10. travnja 2013. 
  31. „魔法少女まどか☆マギカ ~The different story~ (上)” [Puella Magi Madoka Magica: The Different Story (1)] (Japanski). Amazon.com. Pristupljeno 10. travnja 2013. 
  32. Madoka Magica Portable PSP Game's 3rd Promo Streamed”. Anime News Network. 24. veljače 2012. Pristupljeno 10. travnja 2013. 
  33. „魔法少女まどか☆マギカ ポータブル - バンダイナムコゲームス公式サイト” [Puella Magi Madoka Magica Portable - Namco Bandai Games Official Site] (Japanski). Namco Bandai Games. Pristupljeno 10. travnja 2013. 
  34. Madoka Magica Mami Inspires Free Smartphone Game App”. Anime News Network. 7. listopada 2011. Pristupljeno 10. travnja 2013. 
  35. Madoka Magica 3rd-Person Shooter App With Homura Unveiled”. Anime News Network. 8. prosinca 2011. Pristupljeno 10. travnja 2013. 
  36. „New Madoka Magica Android Game Stars Kyōko, Sayaka With Baseball Bat”. Anime News Network. Pristupljeno 10. travnja 2013. 
  37. „News”. Shaft. Arhivirano iz originala na datum 2020-12-01. Pristupljeno 10. travnja 2013. 
  38. Madoka Magica 1 Sells 53,000 as #1 TV Anime BD in 1st Week”. Anime News Network. 3. svibnja 2011. Pristupljeno 10. travnja 2013. 
  39. Madoka Magica Tops Weekly BD Chart for 2nd Straight Time”. Anime News Network. 31. svibnja 2011. Pristupljeno 10. travnja 2013. 
  40. Madoka Magica 5 is 5th BD Volume to Sell 50,000+”. Anime News Network. 30. kolovoza 2011. Pristupljeno 10. travnja 2013. 
  41. „1 Million Stream Free Madoka Magica in Japan, Taiwan”. Anime News Network. 21. lipnja 2011. Pristupljeno 10. travnja 2013. 
  42. „Macross F, Madoka Magica, Hetalia Win Anime Kobe Award”. Anime News Network. 2. rujna 2011. Pristupljeno 10. travnja 2013. 
  43. Madoka Magica Wins 12 of 21 Newtype Anime Awards”. Anime News Network. 9. listopada 2011. Pristupljeno 10. travnja 2013. 
  44. Madoka Magica, Saturn Apartments Win Media Arts Awards”. Anime News Network. 14. prosinca 2011. Pristupljeno 10. travnja 2013. 
  45. One Piece, Madoka Magica Win Licensing of the Year Awards”. Anime News Network. 2. srpnja 2012. Pristupljeno 10. travnja 2013. 
  46. Madoka Magica, Gundam: The Origin Win at Japan Sci-Fi Con”. Anime News Network. 7. srpnja 2012. Pristupljeno 10. travnja 2013. 
  47. Puella Magi Madoka Magica - Review. Nihonreview. Arhivirano iz originala na datum 2013-03-24. Pristupljeno 10. travnja 2013. 
  48. Tim Jones. Puella Magi Madoka Magica - Review. THEM Anime. Pristupljeno 10. travnja 2013. 

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]