Promocija (marketing)

Izvor: Wikipedia
Broom icon.svg Ovom članku ili jednom njegovom delu je potrebno sređivanje da bi se dobio kvalitetniji članak. Sređivanje podrazumeva dodavanje interviki-veza, kategorizaciju, unutrašnje povezivanje, razlamanje teksta i slična uređivanja, kako bi se dobio karakter pravog Vikipedijinog članka.
Pogledajte kako se menja strana za pomoć, ili stranu za razgovor. Uklonite ovaj template kada završite.

Promocija


Promocija preuzima veznu funkciju izmedju inicijative preduzeca i prodaje na trzistu. Pod promocijom se podrazumevaju svi akti tokom prenosenja informacije potencijalnoj musteriji sa svrhom promene znanja, odluka, ocekivanja i ponasanja.

Temelj promocije je teorija komunikacije po principu "posaljioca i primaoca" (jedne poruke). Postoje direktna i indirektna promocija.

Kod direktne promocije preduzece uspostavlja direktan kontakt sa musterijom (primer: promoter jedne firme ide od vrata do vrata i predstavlja novi produkt), kod indirektne promocije su izmedju preduzeca i musterije razni "elementi"(primer: reklama na TV gde jedan "navodno konzument" izjasnjava svoj utisak o produktu). Prednost indirektne promocije u kojoj je prenosnik u direktnom odnosu sa preduzecem na jednoj strani, i konzumentom na drugoj strani, je ta sto se filtrira ekonomski aspekt preduzeca i s time se jaca verovanje u tu reklamu kod konzumenta.

Promocija zauzima jedno posebno mesto u marketinskom miksu i ona je vezni element izmedju ostalih elemenata marketinga (Proizvod, Cena, Distribucija).


Funkcije promocije:

-Informativna

-Aktuelnosna

-Navodeca

-Potvrdna


Ciljevi promocije


Ciljevi promocije se sastoje od ekonomskih i psiholoskih ciljeva:

-Ekonomskim ciljevima pripadaju: ekspanzija obrta i usteda potrosnje

-Psiholoskim ciljevima pripadaju: povecanje poznavanja marke ili preduzeca, poboljsanje imidza preduzeca, povecanje zelje za kupovinom kod klijenta, pozicioniranje preduzeca na trzistu pored konkurencije.