Pribeljci

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pribeljci

Osnovni podaci
Država  Bosna i Hercegovina
Entitet Republika Srpska
Opština/Općina Šipovo
Stanovništvo
Stanovništvo ((1991)) 617
Geografija
Koordinate 44°09′01″N 17°12′35″E / 44.150278°N 17.209722°E / 44.150278; 17.209722
Pribeljci na mapi Bosne i Hercegovine
Pribeljci
Pribeljci
Pribeljci (Bosne i Hercegovine)
Ostali podaci
Pozivni broj 050


Koordinate: 44° 09′ 01" SGŠ, 17° 12′ 35" IGD

Pribeljci su naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini u opštini Šipovo koja pripada entitetu Republika Srpska. Na popisu stanovništva 1991. u njemu je živjelo 617 stanovnika.[1]

Geografija[uredi | uredi kod]

Nalazi se na Janjskoj visoravni. OSNOVNO O PRIBELJCIMA

Zahvaljujuči svom položaju i reljefu, Pribeljci su jedno od najlepših, a i najvećih sela u Janju. Seoski atar se prostire na oko 15 km2, računajići polje, pašnjake i livade. Selo ima vodovod od 1957, a voda dolazi iz Rečice. Ove godine je vodovod rekonstrujusan, tako da sada svi zaseoci imaju izvorsku vodu. Električna energija se stigla u selo još 1977. godine. Nekad je i pruga uskog koloseka prolazila kroz Pribeljce . Prva osnovna škola izgrađena je 1932 god., a druga polovinom sedamdesetih prošlog veka. Nažalost u školi trenutno nema đaka.Ono što je za pohvalu, u toku su završni radovi na na crkvi, koja je posvećena sv Vasiliju Ostroškom. U selu postoji i fiksna telefonsa mreža na bazi bežičnih predajnika. Do Pribeljaca se može stići solidnim makadamskim putem od Vaganca (5 km) i od Babića (6 km). Po popisu iz 1961. godine u selu je, u 126 domaćinstava, živelo 1.227 stanovnika. Danas ima oko 80 domova i oko 250 stanovnika. Mahom su to staračka domaćinsva, kao i u ostalim janjskim selima. Prilikom kolonizacije u Vojvodinu 1945/46. god. iz Pribrljaca su se odselile samo 3 porodice, ali je največi deo otišao početkom sedamdesetih prošlog veka u vreme industrisjke migracije. U to vreme veliko broj Pribeljčana iselio se u Gocku kraj Beograda. Selo se seatoji od 6 zaseoka koja su smeštena oko polja, a to su: Grnje polje, Ilića dolina, Kutanja, Lješćar, Grabež i Marićevina. U selu ima 12 različitih prezimena: Plavšić, Ilić, Savković, Malinović, Jandrić,Tešić, Gavranić, Raduljica. Antić, Adžaip, Miluša, Lončar. Znameniti Pribeljčani: narodni heroj Milan Ilić, po kome osnovna škola nosi ime, od znamenitih janjskih potomaka izdvajamo košarkaškog reprezentativca Srbije Miroslava Raduljicu. Stočarstvo je je osnovna privredna grana. Nekad je bilo mnogo ovaca i goveda, Danas su to mahom rasne krave koje daju dosta mleka, manji broj ovaca i koza. Od osnovnih popoljoprivrednih kultura uspeva: krompir, ječam i pšenica. Nekad se sejao raž zob i helda. Zbog oštre klime voće slabo uspeva i stiže kasno, ali se ipak uspe napravti rakija od šljiva i poludivljih krušaka. Ono što je prednost Pribeljaca i adut jeste položaj. Selo je smešteno oko polja ispd je kanjon reke Vaganac. Iznad sela su pašnjaci livade pa lispopadne i četinarske šume. Samo selo ima predvie blage padine za izgradnju vikendica, a tom traso prolazi i vodovodna mreža.. Posebno su interesantni predivni vidikovci Poljanak i Ovziri, sa koji se pružaju prrdivni pogldi na: Vitorog, Goricu, Plazaricu, kao i dalje u pravcu: Glamoča, Sane, Ključa i Manjače. Kkada je lepo vreme pogled se pruža i do 100 km u daljinu.

Istorija[uredi | uredi kod]

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Nacionalnost 1991. 1981.
Srbi 615 750
Muslimani 0 0
Hrvati 0 0
Jugosloveni 1 0
ostali 1 4
Ukupno 617 754

Privreda[uredi | uredi kod]

Kultura[uredi | uredi kod]

U naselju se nalazi hram Srpske pravoslavne crkve posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom čudotvorcu.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Nacionalni sastav stanovništva - Rezultati za Republiku po opštinama i naseljenim mjestima 1991.. Sarajevo: Izdanje Državnog zavoda za statistiku Republike Bosne i Hercegovine. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]