Praznik

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Praznici (čiji naziv potječe od staroslavenske riječi za "nezaposlen" ili "dokon") u najširem smislu predstavljaju dane kada se "praznuje", odnosno ne radi.

Riječ praznik ili blagdan u užem smislu označava dan koji je u nekoj državi, društvenoj grupi ili vjerskoj zajednici određen za proslavlanje nekog važnog događaja.

Ukoliko je riječ o prazniku koji je posvećen određenim državnim zakonima ili nekim drugim propisima, riječ je o državnom prazniku. Ukoliko je riječ o prazniku koji se slavi u skladu s propisima neke vjerske zajednice, riječ je o vjerskom prazniku. U mnogim državama su određeni vjerski praznici istovremeno i državni praznici, pri čemu je najrašireniji primjer Božić.

Za dane koji su unutar tjedna predviđeni za redovni odmor radnika se koristi termin neradni dan, a u većini zemalja je to nedjelja.

Za duže periode kada se ne održava nastava tokom školske godine se ponekad koriste termini kao što su ljetni, proljetni ili zimski praznici, što je sinonim za izraz ljetni, proljetni ili zimski raspust.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]