Portal:Crna Gora/Izabrani članak februar-вељача

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Berane
Berane

Berane su opština u Gornjem Polimlju, u Crnoj gori i pripada historičnoj regiji Sandžak. Nalazi se između vrhova Bjelasice na zapadu, Cmiljevice na istoku, Tivranske klisure na sjeveru i Sutjeske i Previje na jugu. Ona je dobro prirodno ograničena, osim na sjevero-istoku gdje je preko Police i Bihora niz manjih krečnjačkih uzvišenja, uglavnom planinskim visovima.

Beranska opština prostire se na 647 km². Od ukupne površine na plodno zemljište otpada 91% ili nešto oko 62 hektara. Neplodnog zemljišta je oko 5,5 hektara. Na ovoj teritoriji živi oko 35 000 stanovnika.

Područje Beranske općine ima uglavnom umjerenu kontinentalnu klimu. U pojedinim mjestima općine temperatura može dostići do 37°C, a zimi i do -30 °C. U užem dijelu općine proljeće nastupa rano i ono se uglavnom poklapa sa kalendarskim što je povoljno za rane proljećne poljoprivredne radove i za vegetacijski period koji u prosjeku traje 250 dana. Zime su duge i uglavnom oštre sa niskim temperaturama.

Područje općine bogato je vodom, što je posljedica sastava zemljišta, biljnog pokrivača, reljefa i klime. Lim je glavna rijeka koja odvodi 98% vode sa teritorije općine. Voda Lima nije iskorištena iako raspolaže znatnom snagom koja se može za izgradnju hidrocentrale. Lim je bogat raznovrsnom ribom (11-15 vrsta). U općini ima 27 mjesnih zajednica sa 51 naseljem. U samom gradu živi oko 13 000 stanovnika a u čitavoj općini oko 35 000.

Dalje...