Berane

Izvor: Wikipedia

Berane je opština u Gornjem Polimlju, u Crnoj Gori, koja pripada historijskoj regiji Sandžaka. Nalazi se između vrhova Bjelasice na zapadu, Cmiljevice na istoku, Tivranske klisure na sjeveru i Sutjeske i Previje na jugu. Ona je dobro prirodno ograničena, osim na sjevero-istoku gdje je preko Police i Bihora niz manjih krečnjačkih uzvišenja, uglavnom planinskim visovima.

Beranska opština prostire se na 647 km². Od ukupne površine na plodno zemljište otpada 91% ili nešto oko 62 hektara. Neplodnog zemljišta je oko 5,5 hektara. Na ovoj teritoriji živi oko 35 000 stanovnika.

Područje Beranske općine ima uglavnom umjerenu kontinentalnu klimu. U pojedinim mjestima općine temperatura može dostići do 37°C, a zimi i do -30 °C. U užem dijelu općine proljeće nastupa rano i ono se uglavnom poklapa sa kalendarskim što je povoljno za rane proljećne poljoprivredne radove i za vegetacijski period koji u prosjeku traje 250 dana. Zime su duge i uglavnom oštre sa niskim temperaturama.

Područje općine bogato je vodom, što je posljedica sastava zemljišta, biljnog pokrivača, reljefa i klime. Lim je glavna rijeka koja odvodi 98% vode sa teritorije općine. Voda Lima nije iskorištena iako raspolaže znatnom snagom koja se može za izgradnju hidrocentrale. Lim je bogat raznovrsnom ribom (11-15 vrsta). U općini ima 27 mjesnih zajednica sa 51 naseljem. U samom gradu živi oko 13 000 stanovnika a u čitavoj općini oko 35 000.

Općina Berane je jedna od najsiromašnijih općina u republici Crnoj Gori. Industrijska proizvodnja je veoma mala jer su mnoge tvrtke u zadnjih 10 godina prestala s radom. U ranijem periodu mnoga poljoprivredna domaćinstva su preseljena sa sela u grad zbog tzv. industrijalizacije, tako da je poljoprivreda zamrla, selo zapostavljeno a industrija ugašena tako da većina stanovnika teško živi. U posljednje vrijeme otvoreno je mnogo privatnih tvrtki, uglavnom na bazi trgovine i ugostiteljstva. Proizvodnih je veoma malo. U tim tvrtkama zapošljavaju se uglavnom na crno, te nemaju neki društveni značaj. Ukupan broj zaposlenih je oko 3 000.

U Općini Berane postoji jedan dječji vrtić, 13 osnovnih škola i 4 srednje škole. U Općini postoji Opća bolnica i dom zdravlja sa 61 liječnikom, 20 stomatologa i oko 350 zdravstvenih radnika srednjeg obrazovanja. Broj korisnika materijalnog obezbjeđenja kreće se oko 1200.

Poznate ličnosti[uredi - уреди]

 • Dragoslav Jevrić, bivši profesionalni fudbaler
 • Igor Vušurović, profesionalni odbojkaš
 • Jadranka Barjaktarović, poznata pevačica zvezda granda
 • Maja Savić, poznata rukometašica
 • Radule Vešović, poznati sportski radnik
 • Vesko Mujović, bivši rukometaš
 • Mijajlo Marsenić, profesionalni rukometaš
 • Boban Rajović, poznati pjevač
 • Behljulj Behljulji - "Beki Bekić", poznati pjevač zabavne muzike
 • Dule Rajković, poznati pjevač
 • Miloje Bubanja, poznati pjevač

Vanjske veze[uredi - уреди]