Popis vladara Lotaringije

Izvor: Wikipedia

Vladari Lorrainea su držali različite titule pod različitim vlastima nad različitim oblastima. Prvi vladari su bili kraljevi Franaka čija se oblast nazvala Lotaringija. Latinski izraz "Lotharingia" je s vremenom evoluirao u "Lorraine" na francuskom, "Lotharingen" na nizozemskom i "Lothringen" na njemačkom. Nakon što je karolinško kraljevstvo absorbirano u susjedna kraljevstva krajem 8. vijeka, kao vlast nad teritorijom su imenovani vojvode. Sredinom 10. vijeka oblast je podijeljena na Donju Lorenu i Gornju Lorenu, od kojih je prva evoluirala u historijske Niske zemlje, a druga postala poznata kao Vojvodstvo Lorraine, entitet koji će se održati do Novog vijeka.

Kraljevi Lotaringije[uredi - уреди]

Karlo Ćelavi je Lotaringiju nakon Lotarove smrti nastojao preuzeti za sebe, te se okrunio za kralja u Metzu; to je osporio njegov brat Ludvig Nijemac a godine 870. je sporazumom u Mesenu Lotaringija podijeljena između dva brata, a potom i između njihovih sinova. Godine 880. je sporazumom u Ribemontu cijela Lotaringija pripala Ludvigu Mlađem, sinu Ludviga Nijemca.

Godine 922. je Lotaringija postala dio Kraljevine Njemačke.

Vojvode od Lorene[uredi - уреди]

Godine 959. je Lorena podijeljena na dvije oblasti: Gornja i Donja, svaka na čelu sa markgrofom ili pod-vojvodom pod Brunom. Nakon Brunove smrti godine 965. Donja Lorena, čiji je markgrof umro, ostala je bez vladara do 977. Te je godine Charles imenovan vojvodom Donje Lorene a Frederik I imenovan vojvodom Gornje Lorene. Dva vojvodstva su otada ostala razdvojena, s izuzetkom kratkog perioda između 1033. i 1044.


Vojvode Donje Lorene[uredi - уреди]

Uzeti u obzir da brojevi vojvoda variraju ovisno o izvorima.

Dinastija Matfridinga[uredi - уреди]

Dinastija Karolinga[uredi - уреди]

Kuća Ardennes–Verdun[uredi - уреди]

Kuća Luxembourg[uredi - уреди]

Kuća Ardennes–Verdun[uredi - уреди]

  • Godfrey III Bradati (1065–1069) (također poznat koa Godfrey II, također vojvoda Gornje Lorene)
  • Godfrey IV (1069–1076) (također poznat kao Godfrey III)

Salijska dinastija[uredi - уреди]

Kuća Boulogne (Ardennes–Bouillon)[uredi - уреди]

  • Godfrey V (1087–1100) (također poznat kao Godfrey IV)

Kuća Limburg Limburg New Arms.svg[uredi - уреди]

Kuća Leuven Austria coat of arms simple.svg[uredi - уреди]

Kuća Limburg Limburg New Arms.svg[uredi - уреди]

Kuća Leuven Austria coat of arms simple.svg[uredi - уреди]

  • Godfrey II od Leuvena (1139–1142) (također poznat Godfrey VI)
  • Geoffrey od Stantona, brat Godfreyev, regent 1142 do 1154. godine, kada je sin stekao punoljetnost
  • Godfrey III od Leuvena (1142–1190) (također poznat kao Godfrey VII)
prešla pod vlast vojvoda od Brabanta, koji su do 1795. držali titulu "vojvoda od Lotaringije".

Vojvode Gornje Lorene[uredi - уреди]

Kuća Ardennes-Bar[uredi - уреди]

Kuća Ardennes-Verdun[uredi - уреди]

  • Gothelo (vl. 1033–1044) (također vojvoda Donje Lorene).
  • Godfrey, Bradati (r. 1044–1046) (također vojvoda Donje Lorene)

Kuća Metz (Ardennes-Metz)[uredi - уреди]

Portret Ime Početak vladavine Kraj vladavine Napomene
Adalbert 1047 1048  
Lorraine Gérard dAlsace.jpg
Gerhard 1048 6. mart 1070  
Thierry II 6. mart 1070 23. januar 1115  
Simon I 23. januar 1115 13. april 1138  
Matthias I 13. april 1138 13. maj 1176  
Simon II 13. maj 1176 1205  
Frederick I 1205 7. april 1206  
Frederick II 7. april 1206 10. oktobar 1213  
Theobald I 10. oktobar 1213 17. februar 1220  
Matthias II 17. februar 1220 24. jun 1251  
FrLothringen.jpg
Frederick III 24. jun 1251 31. decembar 1302  
Theobald II 31. decembar 1302 13. maj 1312  
Frederick IV 13. maj 1312 23. august 1328  
Effigie Raoul de Lorraine.jpg
Raoul 23. august 1328 26. august 1346 poginuo u bitci kod Crecyja
Effigie Jean Ier de Lorraine.jpg
Jean I 26. august 1346 27. septembar 1390  
Effigie Charles II de Lorraine.jpg
Charles II 27. septembar 1390 25. januar 1431  
IsabelaLorraine.jpg
Isabella 25. januar 1431 28. februar 1453 zajedno sa mužom, Renéom I

Kuća Anjou[uredi - уреди]

Portret Ime Početak vladavine Kraj vladavine Napomene
René I 25. januar 1431 28. februar 1453 zajedno sa suprugom, Isabellom
Francesco laurana, medaglia di jean d'anjou, 1464.JPG
Jean II 28. februar 1453 16. decembar 1470  
Lorraine Arms 1430.svg
Nicholas I 16. decembar 1470 24. jul 1473  

Kuća Lorraine[uredi - уреди]

Mlađi ogranak ranijih vladara iz kuće Ardennes–Metz, poznatih kao Kuća Lorraine

Portret Ime Početak vladavine Kraj vladavine Napomene
Effigie René II de Lorraine.jpg
René II 24. jul 1473 10. decembar 1508 unuk Renéa I i Isabelle; također vojvoda od Bara
Hans Holbein d. J. 036.jpg
Antoine 10. decembar 1508 14. jun 1544  
Lorraine Arms 1538.svg
François I 14. jun 1544 12. jun 1545  
CharlesdeLorraine1.jpg
Charles III 12. jun 1545 14. maj 1608  
Henri II Lorraine.jpg
Henri II 14. maj 1608 31. jul 1624  
Nicole de Lorraine, Duchess of Lorraine by Moncornet.jpg
Nicole 31. jul 1624 25. novembar 1625 bila je kćer Henroja I; staleži Lorrainea su na kraju odlučili da ne može vladati, te je krunu dala svom stricu Françoisu II; njen suprug i rođak Charles IV, će vladati pslije nje
Lorraine Arms 1538.svg
François II 25. novembar 1625 1. decembar 1625 abdicirao u korist svog sina Charlesa IV; umro 1632.
Charles IV 1. decembar 1625 19. januar 1634 abdicirao u korist brata
Nicolas-François-duc-de-Lorraine.jpg
Nicholas II 19. januar 1634 1. april 1634 pobjegao u izgnanstvo i abdiirao u korist starijeg brata; vojvodstvo ostalo pod francuskom vlašću sljedećih 27 godina
Charles IV 1. april 1634 18. septembar 1675 nominalno vraćen zbog bratove abdikacije; Lorraine je okupirala Francuska, a vojvoda bio u egzilu od 1634. do 1661. te od 1670. do smrti
Charles 05 Lorraine 1643 1690 young.jpg
Charles V Leopold 18. septembar 1675 18. april 1690 Bio je u egzilu, a Lorraine pod francuskom okupacijom za vrijeme nominalne vlasti
Leopold-Lorraine.jpg
Leopold 18. april 1690 27. mart 1729 Bio je u egzilu, a Lorena okupirana od Francuske do 30. oktobra 1697, kada je vraćena Léopoldu Josephu; ponovno ju je okupirala Francuska od 1702. do 1714. godine, iako je vojvoda ostao na mjestu
Franz I Stephan portrait.jpg
Franjo III Stjepan 27. mart 1729 9. jul 1737 zamijenio Lorenu za Veliko Vojvodstvo Toskana; izabran za svetog rimskog cara 1745; umro 1765, muž carice Marije Terezije

Kuća Leszczyński[uredi - уреди]

Portret Ime Početak vladavine Kraj vladavine Napomene
SLeszczyński.jpg
Stanislaus 9. jul 1737 23. februar 1766 bivši kralj Poljske. Nakon njega je vojvodstvo naslijedio njegov zet Louis XV od Francuske i inkorporirao u svoju domenu

Literatura[uredi - уреди]

  • Putnam, Ruth. Alsace and Lorraine: From Cæsar to Kaiser, 58 B.C.-1871 A.D. New York: 1915.

V. također[uredi - уреди]

Eksterni linkovi[uredi - уреди]