Popis španjolskih vladara

Izvor: Wikipedia

Ovo je popis španjolskih vladara, vladara španjolskih srednjovjekovnih država te Španjolske u modernom smislu riječi, koji započinje oslobađanjem Pirenejskog pouotoka od Arapa i ženidbom Ferdinanda II. Aragonskog (1479.-1516.) i Izabele I. Kastiljske (1479.-1504.) godine 1479. Njihova kći Ivana Luda udala se za Filipa Lijepog, sina njemačko-rimskog cara Maksimilijana I. Habsburškog, tako da su Španjolskom zavladali Habsburgovci.

Asturija[uredi - уреди]

Prva državna tvorevina na tlu današnje Španjolske nakon propasti Vizigotske države bila je Asturija koja se kasnije raspala na Kastiliju i León.

Ime Vrijeme vladavine
Pelayo 718. - 737.
Favila, Favilac ili Fafila 737. - 739.
Alfons I. 739. - 757.
Fruela I. 757. - 768.
Aurelije 768. - 774.
Silo 774. - 783.
Mauregato, Uzurpator 783. - 788.
Bermudo I., Vermudo ili Veremund, Dekan 788. - 791.
Alfons II., Čedni 791. - 842.
Ramiro I. 842. - 850.
Ordoño I. 850. - 866.
Alfons III. Veliki 866. - 910.
Fruela II. Gubavac 910. - 925.

Kastilija, León i Galicija[uredi - уреди]

Asturija se raspala na León, Galiciju i užu Asturiju. Posljednje dvije su se međutim brzo ujedinile s Leónom koji se zato može smatrati nasljednikom Kraljevine Asturije. Godine 925. osamostalili su se grofovi Burgosa i nazvali se grofovima od Kastilije.

Kraljevi Leóna[uredi - уреди]

Dinastija Pelayo[uredi - уреди]

Ime Vrijeme vladavine
García I. Leonski 910. - 914.
Ordonjo II. od Leóna i Galicije (910. - 924.) 914. - 924.
Fruela II. od Leóna i Asturije (910. - 925.), Gubavac 924. - 925.
Alfonso Froilaz od Leóna i Galicije (925. - 926.), Grbavac 925.
Alfons IV., Redovnik933. 925. - 931.
Ramiro II. 931. - 951.
Ordoño III. 950. - 956.
Sančo I. (2. regentstvo 960. - 966.) 956. - 958.
Ordoño IV. 958. - 960.
Sančo I. (1. regentstvo 956 - 958.) 960. - 966.
Ramiro III. 967. - 984.
Bermudo II. od Galicije 982. - 999. i Leóna 985. - 999.
Alfons V. od Leóna i Galicije, Plemeniti 999. - 1028.
Bermudo III. 1028. - 1037.

Dinastija Navarra[uredi - уреди]

Ime Vrijeme vladavine
Ferdinand I. Leonski i Kastiljski Veliki, sa ženom, Sančom I., također i kralj Kastilije (personalna unija) 1037. - 1065.
Alfons VI. Leonski 1065. - 1072.
Sančo II. Leónski i Kastilijski, brat Alfonsa VI., također i kralj Kastilije u personalnoj uniji 1072.
Alfons VI. Leónski i Kastilijski, dvaput, također i kralj Kastilije (u personalnoj uniji) te car čitave Španjolske 1072. - 1109.
Uraka Leonska i Kastiljska, također i kraljica Kastilije (u personalnoj uniji) 1109. - 1126.

Burgundska dinastija[uredi - уреди]

Ime Vrijeme vladavine
Alfons VII. Leonski i Kastilijski, također i kralj Kastilije (u personalnoj uniji) te car čitave Španjolske 1126. - 1157.
Ferdinand II., samo kralj Leóna 1157. - 1188.
Alfons IX. Leónski,
posljednji kralj neovisnog Leóna, vjenčan s Bereungelom Kastilijskom, njihov sin je Ferdinand III. Leónski i Kastilijski, Sveti
1188. - 1230.

Kraljevi Galicije[uredi - уреди]

Dinastija Pelayo[uredi - уреди]

Ime Vrijeme vladavine
Ordonjo II. Galicijski i Leónski 914. - 924. 910. - 924.
Fruela II., Gubavac 924. - 925.
Alfonso Froilaz, Grbavac 925. - 926.
Sančo Ordoñez 926. - 929.
Bermudo II. Galicijski i Leónski 985. - 999. 982. - 999.
Alfons V. Leónski i Galicijski, Plemeniti 999. - 1028.
Bermudo III. 1028. - 1037.

Dinastija Navarra[uredi - уреди]

Ime Vrijeme vladavine
Ferdinand I. Leónski i Kastilijski Veliki 1037. - 1065.
García II., sin Ferdinanda I., Veliki 1065. - 1072.
Sancho II. Leónski i Kastilijski, također i kralj Kastilije (u personalnoj uniji) 1072.
Alfons VI. Leónski i Kastilijski, također i kralj Kastilije (u personalnoj uniji) te car čitave Španjolske 1072. - 1109.
Urraca Leónska, Galicijska i Kastilijska 1109. - 1112.

Burgundska dinastija[uredi - уреди]

Ime Vrijeme vladavine
Alfons VII. Leónski i Kastilijski,
kasnije kralj Leóna Kastilije u personalnoj uniji te car sve Španjolske (1127. - 1157.)
1112. - 1154.
Ferdinand II. Galicijski, od 1157. i kralj Leóna 1154. - 1188.
Alfons IX., Sveti 1188. - 1230.

Grofovi i kraljevi Kastilije[uredi - уреди]

Grofovi Kastilije[uredi - уреди]

Ime Vrijeme vladavine
Fernando Aznárez, poznato je samo da se oženio udovicom Garcíje I. Leónskog 927. - 930.
Ferdinand González 923. - 970.
García I. Fernández 970. - 995.
Sančo I. Garcés 995. - 1017.
García II. Sánchez 1017. - 1029.
Mayor, supruga Sanča III. Navarrskog, također Sančo I. Kastilijski 1029. - 1032.

Kraljevi Kastilije[uredi - уреди]

Dinastija Navarra[uredi - уреди]
Ime Vrijeme vladavine
Sančo I. Kastillijski i Navarrski 1032. - 1035.
Ferdinand I. Leonski i Kastiljski Veliki, sa ženom Sančom I., također i kralj Leóna u personalnoj uniji 1035. - 1065.
Sančo II., također i kralj Leóna u personalnoj uniji (1072.) 1065. - 1072.
Alfons VI. Kastilijski i Leónski, također i kralj Leóna (od 1065.) te car čitave Španjolske 1072. - 1109.
Uraka Leonska i Kastiljska, također i kraljica Leóna u personalnoj uniji 1109. - 1126.
Burgundska dinastija[uredi - уреди]
Ime Vrijeme vladavine
Alfons VII. Kastilijski i Leónski, također i kralj Leóna u personalnoj uniji te car čitave Španjolske 1126. - 1157.
Sančo III. 1157. - 1158.
Alfons VIII. 1158. - 1214.
Henrik I. 1214. - 1217.
Berenguela Kastilijska 1217.
Ferdinand III. Sveti 1217. - 1230.

Kraljevi Kastilije i Leóna[uredi - уреди]

Burgundska dianstija[uredi - уреди]

Ime Vrijeme vladavine
Ferdinand III. Sveti 1230. - 1252.
Alfons X. Mudri 1252. - 1284.
Sančo IV. 1284. - 1295.
Ferdinand IV. 1295. - 1312.
Alfons XI. 1312. - 1350.
Petar I. Okrutni 1350. - 1369.

Dinastija Trastámara[uredi - уреди]

Ime Vrijeme vladavine
Henrik II. Kopile 1369. - 1379.
Ivan I. 1379. - 1390.
Henrik III. 1390. - 1406.
Ivan II. 1406. - 1454.
Henrik IV. 1454. - 1474.
Izabela I. Katolička 1474. - 1504.
Filip I. (Habsburški) 1504. - 1506.
Ivana I. Luda, naslovna kraljica 1506. - 1555.
regent Ferdinand II. 1506. - 1516.

Aragon[uredi - уреди]

Grofovi Barcelone/ Barcelonska dinastija Grofovi Aragona
Ime Vrijeme vladavine
Wilfried Dlakavi oko. 870. - 897.
Wilfried II. (također Borell I.) 897. - 911.
Sunyer I. 911. - 947.
Borrell II. 947. - 992.
Raimund Borrell I. 992. - 1018.
Berengar Raimund I. 1018. - 1035.
Raimund Berengar I. 1035. - 1076.
Raimund Berengar II. 1076. - 1082.
Berengar Raimund II. 1082. - 1096.
Raimund Berengar III. 1096. - 1131.
Raimund Berengar IV., oženio se Peronellom Aragonskom 1131. - 1162.
Ime Vrijeme vladavine
Aznar I. Galíndez oko. 809. - 839.
Galindo I. Aznárez 844. - 867.
Aznar II. Galíndez 867. - 893.
Galindo II. Aznárez 893. - 922.
García I. Sánchez Navarrski 926. - 970.
Sančo II. Garcés Navarrski 970. - 994.
García II. Navarrski 994. - 1000.
Kraljevi Aragóna
Sančo III. Veliki 1000. - 1035.
Ramiro I. 1035. - 1063.
Sančo I. Ramírez, također Sančo V. Navarrski 1063. - 1094.
Petar I. 1094. - 1104.
Alfons I. 1104. - 1134.
Ramiro II. 1134. - 1137.
Peronella ili Petronila 1137. - 1163.
Kraljevi Aragona i grofovi Barcelone(Barcelonska dinastija)
Ime Vrijeme vladavine
Alfons II. 1162. - 1196.
Petar II. 1196. - 1213.
Jakov I. 1213. - 1276.
Petar III. 1276. - 1285.
Alfons III. 1285. - 1291.
Jakov II. 1291. - 1327.
Alfons IV. 1327. - 1336.
Petar IV. 1336. - 1387.
Ivan I. 1387. - 1396.
Martin I. 1396. - 1410.
Interegnum i Kompromis u Caspeu 1410. - 1412.
Ferdinand I. 1412. - 1416.
Alfons V. 1416. - 1458.
Ivan II. 1458. - 1479.
Ferdinand II. Katolički

broji se i kao Ferdinand V. Kastilijski

1479. - 1516.

Dinastija Habsburgovaca[uredi - уреди]

Glavni članak: Habsburgovci
Slika Grb Ime
(ime na španjolskom)
Od Do
Emperor charles v.png CoA Charles I of Spain.png Karlo I.
(Carlos I)
23. siječnja 1516. 16. siječnja 1556.
Portrait of Philip II of Spain by Sofonisba Anguissola - 002.jpg Escudo Felipe II.png Filip II.
(Felipe II)
16. siječnja 1556. 13. rujna 1598.
PhilipIIISpain.jpg Escudo Felipe II.png Filip III.
(Felipe III)
13. rujna 1598. 31. ožujka 1621.
Philip IV of Spain.jpg Escudo Felipe II.png Filip IV.
(Felipe IV)
31. ožujka 1621. 17. rujna 1665.
Charles II (1670-80).jpg Escudo Felipe II.png Karlo II.
(Carlos II)
17. rujna 1665. 1. studenog 1700.

Dinastija Burbonaca[uredi - уреди]

Glavni članak: Burbonci
Slika Grb Ime
(ime na španjolskom)
Od Do
Felipe V; Rey de España.jpg Escudo Felipe V.png Filip V.
(Felipe V)
16. studenog 1700. 14. siječnja 1724.
Louis, King of Spain.jpg Escudo Felipe V.png Ludovik I.
(Luis I)
14. siječnja 1724. 31. kolovoza 1724.
Felipe V; Rey de España.jpg Escudo Felipe V.png Filip V.
(Felipe V)
6. rujna 1724. 9. srpnja 1746.
Ferdinand VI 2.jpg Escudo Felipe V.png Ferdinand VI.
(Fernando VI)
9. srpnja 1746. 10. kolovoza 1759.
Charles III of Spain.jpg Escudo Isabel II.png Karlo III.
(Carlos III)
10. kolovoza 1759. 14. prosinca 1788.
Charles IV of Spain.jpg Escudo Isabel II.png Karlo IV.
(Carlos IV)
14. prosinca 1788. 9. ožujka 1808.
Ferdinand VII of Spain (1814) by Goya.jpg Escudo Isabel II.png Ferdinand VII.
(Fernando VII)
19. ožujka 1808. 6. svibnja 1808.
Charles IV of Spain.jpg Escudo Isabel II.png Karlo IV.
(Carlos IV)
6. svibnja 1808. 6. lipnja 1808.

Dinastija Bonaparte[uredi - уреди]

Glavni članak: Bonaparte
Slika Grb Ime
(ime na španjolskom)
Od Do
Joseph-Bonaparte.jpg Escudo Jose Bonaparte.png Josip I.
(José I)
6. lipnja 1808. 11. prosinca 1813.

Dinastija Burbonaca - prva restauracija[uredi - уреди]

Slika Grb Ime
(ime na španjolskom)
Od Do
Ferdinand VII of Spain (1814) by Goya.jpg Escudo Isabel II.png Ferdinand VII.
(Fernando VII)
11. prosinca 1813. 29. rujna 1833.
IsabellaII.png Escudo Isabel II.png Izabela II.
(Isabel II)
29. rujna 1833. 30. rujna 1868.

Dinastija Savoja[uredi - уреди]

Glavni članak: Savojska dinastija
Slika Grb Ime
(ime na španjolskom)
Od Do
Amadeo I of Spain.png Escudo Amadeo I.png Amadej I.
(Amadeo I)
2. siječnja 1871. 11. veljače 1873.

Prva Republika (1873.-1874.)[uredi - уреди]

Dinastija Burbonaca - druga restauracija[uredi - уреди]

Slika Grb Ime
(ime na španjolskom)
Od Do
Alfonso XII of Spain.png Escudo Isabel II.png Alfons XII.
(Alfonso XII)
29. prosinca 1874. 25. studenog 1885.
align="center" Escudo Isabel II.png Alfons XIII.
(Alfonso XIII)
17. svibnja 1886. 14. travnja 1931.

Druga Republika (1931.–1939.)[uredi - уреди]

Diktatura Francisca Franca (1939.-1975.)[uredi - уреди]

Dinastija Burbonaca - treća restauracija[uredi - уреди]

Slika Grb Ime
(ime na španjolskom)
Od Do
Juan Carlos da Espanha.jpg Coat of Arms of Spanish Monarch.svg Ivan Karlo I.
(Juan Carlos I)
22. studenog 1975. danas

Vidi još[uredi - уреди]

Vladari ranijih država na Pirinejskom poluotoku: